Додик: Против страног туторства

Главни кривац за кризу у Федерацији БиХ је високи представник Валентин Инцко, оценили су Милорад Додик и Драган Човић. Ни у једном тренутку нисмо сметнули с ума наше референдуме и то ће увек бити у оптицају, истакао је Додик.

Председници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ Милорад Додик и Драган Човић оценили су да је главни кривац за кризу у Федерацији БиХ високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Додик и Човић траже да Инцко повуче своје спорне одлуке о поништавању одлуке Централне изборне комисије, чиме је омогућено насилно формирање федералне Владе, као и да што пре оконча свој мандат.

Додик је, после састанка, рекао да је потребно да се БиХ реши страног туторства које ће, уколико буде настављено, уништити БиХ.

Према његовим речима, Инцко је главни кривац за проблеме у Федерацији БиХ, човек који је игнорисао закон и устав и понизио један конститутивни народ.

Додик је истакао да може прихватити БиХ ако се она врати у оквире Дејтонског споразума.

Он захтева да се елиминише насиље високих представника,  реши позиција хрватског народа и његова политичка и територијална организованост, као и да изворне одлуке о БиХ доносе политички представници три конститутивна народа.

"Против такве БиХ не бих имао ништа, али против овакве БиХ и онога што се предлаже, апсолутно сам против", упозорио је Додик.

"Ми ни у једном тренутку нисмо сметнули с ума наше референдуме и то ће увек бити у оптицају. Сада само желимо да дамо шансу договору, ако је то могуће, а ако није, једног дана ће нам то референдум пасти као кришка у руке",  предвидео је Додик.

Ми сада чекамо примере како то раде у Европи, објаснио је Додик, да нам сутра не би могао нико ништа да приговори.

Он је истакао да су две странке трасирале пут сарадње која треба да рехабилитује односе у БиХ, а посебно између два народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара