Читај ми!

Пресуда против Словеније и Србије

Словенија и Србија дужне да исплате штедне улоге некадашње Љубљанске банке, односно Инвест банке из Београда, свима који су у њима имали улоге, без обзира на садашње држављанство, пресудио Суд у Стразбуру. Словенија најављује жалбу.

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је да је Словенија одговорна за враћање старе девизне штедње штедишама Љубљанске банке, а да је Србија одговорна за враћање улога штедишама Инвест банке.

Пресудом се "недвосмислено утврђује одговорност Словеније, а Хрватска и даље ради на тражењу компромисног решења за пренету штедњу хрватских грађана, изјавила је портпаролка хрватског министарства спољних и европских послова Данијела Баришић.

Када је реч о непренетој штедњи, о њој нема спора јер је обухваћена овом пресудом, рекла је Баришићева.

Суд је наложио Србији и Словенији да у року од шест месеци од дана када пресуда постане коначна, предузму све што је потребно како би се свим штедишама исплатила стара девизна штедња, под истим условима као штедишама у матичним земљама банака.

Србија и Словенија имају право да се у року од три месеца жале на пресуду, а уколико Суд одбије жалбу пресуда постаје коначна. У случају да жалба буде прихваћена, преиспитиваће је Велико веће суда.

Љубљана подноси жалбу

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец најављује да ће се његова земља жалити на пресуду из Стразбура, наводећи да су чак петорица судија "са простора бивше Југославије".

Представник словеначке владе за питања сукцесије Руди Габровец пресуду је назвао пристрасном.

Габровец истиче да ће главни аргумент жалбе бити то да ни Словенија ни Љубљанска банка нису узеле девизне депозите из филијале Љубљанске банке у Сарајеву, па зато нису дужне да врате новац штедишама.

Ерјавец сматра да ће Словенија у тој жалби успети, истичући да је Љубљанска банка Сарајево национализована 1993, чиме је била прекинута свака веза између Словеније и те банке.

Tроје држављана БиХ – Алишић, Саџак и Шахдановић, покренули су поступак пред Судом у Стразбуру, тражећи да се утврди одговорност БиХ, Хрватске, Србије, Словеније и Македоније за дугогодишње неисплаћивање старе девизне штедње у филијале Љубљанске банке Сарајево и Инвест банке Тузла.

Према наводима медија, Љубљанска банка дугује грађанима Босне и Херцеговине 350 милиона немачких марака, а Инвест банка 120 милиона.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије