Читај ми!

Нова истрага о погибији Трајковског?

Власти Босне и Херцеговине одлучиле су да покрену нову истрагу о авионској несрећи у близини Мостара 2004. године, у којој је погинуо председник Македоније Борис Трајковски и осам чланова македонске делегације и посаде, јавила је македонска ТВ станица "Алфа".

Нову истрагу о авионској несрећи у близини Мостара 2004. године, у којој је погинуо председник Македоније Борис Трајковски и осам чланова македонске делегације и посаде, власти Босне и Херцеговине одлучиле су да покрену, јавила је македонска ТВ станица Алфа.

Шеф комисије за истрагу ваздухопловних несрећа БиХ Омер Кулић изјавио је да ће таква одлука бити саопштена у наредна два до три дана имајући у виду да је македонска истражна комисија доставила нове доказе о том случају.

"У наредна два до три дана биће саопштена одлука у вези с могућношћу отварања нове истраге, односно обнављања истраге. Највјероватније ће се ићи у том правцу", рекао је Кулић за агенцију Анадолија.

Трајковски је са сарадницима и посадом авиона погинуо 26. фебруара 2004. године приликом пада авиона "Кинг ер" на Матића брду у месту Ротимља.

Кулић је подсетио да је Влада Македоније формирала Комисију која је шест година радила на овом питању.

"Урадили су много тога и ми смо са њима стално на вези. То је у финалу. Врло брзо ће све бити готово. Понављам, највероватније ће се ићи путем нове истраге", рекао је Кулић.

Иначе, министар саобраћаја и веза Македоније Миле Јанакиески представио је у јулу у Сарајеву босанскогхерцеговачком колеги Дамиру Хаџићу документ који садржи нова сазнања о несрећи авиона у којој је погинуо Трајковски.

Јанакиески је упутио Хаџићу и службени предлог о поновном отварању истраге и предложио успостављање мешовите радне групе која би преиспитала све околности несреће.

Хаџић је тада истакао да је у интересу Босне и Херцеговине да се оконча истрага, да престану шпекулације о узроцима несреће и да је сагласан с поновним отварањем истраге.

Тада је, како се подсећа, договорено да се успостави заједничка радна група босанскохерцеговачких и македонских стручњака која би требало да направи изештај о околностима пада македонског председничког авиона.

Поред Трајковског, у несрећи код Мостара погинули су портпарол Димка Илкова Босковић, саветници Ристо Блажевски и Анита Лозановска, представник Министарства спољних послова Миле Кристевски и телохранитељи Аце Божиновски и Борис Велиновски, те пилот и копилот. Лешеви су пронаЂени у изгорелом и непрепознатљивом стању.

Познати македонски адвокат и заступник породиза настрадалих Игнат Панчевски изјавио је раније да он годинама доказује да је Трајковски убијен, али да од њега не траже доказе.

Он је тада рекао да они који треба да знају, знају да је говори истину и да ће једног дана, врло скоро, овај случај бити предмет рада Савета безбедности УН.

"Овде су у игри велике обавештајне службе. Тактика тих страних тајних служби, која доминира још од 2004. године, јесте да се елиминишу докази и дистанцирају сви моменти који би могли ићи у прилог тези да се радило о атентату. Они су све то организиовали. Платили су да се цјела ова ствар држи на дистанци. Постоје докази за то. Они имају много дужника на све стране на Балкану, укључујући и руководства држава. У питању је велики новац", изјавио је раније Панчевски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије