Читај ми!

Генерални штрајк у Грчкој

У току генерални штрајк у Грчкој. Не раде аеродроми, превоз, школе. Протести до среде, када ће Парламент гласати о предлогу Владе за ново стезање каиша у наредне две године.

Хиљаде људи марширало је данас улицама Атине, у знак протеста због најављеног усвајања нових мера штедње, а грчки синдикати ступили су у трећи генерални штрајк у последњих шест недеља.

Авионски летови обустављени су у 10 сати, на почетку 48-сатног штрајка који је затворио врата школа, зауставио возове и трајекте, лишио Атињане градског превоза и болнице свео само на хитне случајеве.

Позиву на протесте се, како се процењује, одазвало 10.000 људи, очекује се да ће демонстрације трајати до среде, када ће посланици у Парламенту гласати о предлогу закона којим се буџет креше за 13,5 милијарди долара у наредне две године.

Ипак, исход гласања је неизвестан, пошто је премијер Антонис Самарас суочен са снажним противљењем коалиционих партнера из редова социјалиста и Демократске левице, што је прва озбиљна криза у пет месеци постојања актуелне грчке Владе.

Усвајање закона и предлога буџета је неопходно како би Грчка добила 31,5 милијарди зајма, без којег ће, како је упозорио премијер, земља банкротирати средином новембра.

Два грчка синдиката одржаће касније данас одвојен протест. Полиција је на опрезу, пошто је већина демонстрација у последње три године прерасла у нереде.

Међу мерама које ће бити понуђене на освајање су смањење пензија и повећање пореза, подизање старосне границе за пензионисање на 67 година и закони који ће олакшати отпуштање запослених у државној служби.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије