Читај ми!

Словенија под водом

Незапамћене поплаве у Словенији. Проглашена "црвена узбуна". Велење одсечено од света, поплављене стотине кућа, хиљаде домаћинстава без струје. За саобраћај затворено скоро пола од свих путева у Словенији.

У приморском и централном делу Словеније власти су због киша упозориле на опасност од поплава и одрона и проглашене су "црвена" и "жута узбуна".

У току прошле ноћи, падавине су се појачале и прошириле на целу земљу. У приморском делу су посебно угрожена подручја око река Випаве, Соче, Реке, Купе, река у Горишким Брдима, као и у словеначкој Истри.

Словеначки медији јављају да је Велење практично одсечено од света, а да је река Савиња потопила 400 кућа. Скоро половина свих путева у затворена је за саобраћај.

Поплаве су и у Горењској, централној Словенији и Подравини, где прете Сава Бохињка, Сава и Сора са притокама, као и Градашчица и Камнишка Бистрица с притокама.

На словеначкој обали метеоролoзи упозоравају на пораст плиме која рушилачком снагом може да угрози подручја уз обалу.

Словеначка агенција за животну средину објавила је "црвени степен" опасности и за подручје кроз којe тече река Драва.

Поплаве ће бити и техничког карактера, јер је аустријска страна најавила да ће дизањем својих брана у хидроцентралама пропустити у Словенију велику количину воде, рекао је за медије руководилац одељења за хидролошке најаве Јанез Полајнар.

Аустрија је најавила да ће у Словенију пустити око 2.000 кубних метара воде у секунди док је уобичајени проток воде између четири и пет стотина кубних метара воде у секунди. 

У овом тренутку, према речима Полајнара, опасност од поплава прети још у северном делу Словеније, а нарочито у Посочју, северној Горењској и у Корушкој.

Словеначки национални радио извештаваће са угрожених подручја у Словенији на којима се грађани, цивилна заштита и ватрогасци припремају за најгори сценарио.

Вода је почела да се пробија у неке објекте који се налазе уз реке, а у Горењској је без струје остало око пет хиљада домаћинстава, јер је олујни ветар чупао дрвеће и бандере.

У приправности су и центри цивилне заштите, ватрогасци и војска, а очекује се да ће водени талас наредних дана стићи и у Хрватску, јављају хрватски медији.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво