Читај ми!

Јахјага спремна за састанак са Николићем

Спремна сам да се на предстојећем самиту шефова држава региона у Будви састанем са председником Србије Томиславом Николићем, рекла косовска председница Атифете Јахјага. Преговори о подели не долазе у обзир, истакла Јахјага, додајући да север Косова никако не може да рачуна на територијалну аутономију.

Косовска председница Атифете Јахјага поновила је да је спремна да се сусретне с председником Србије Томиславом Николићем, додајући да преговори о подели Косова не долазе у обзир.

"Од када сам изабрана на функцију председнице Косова увек сам била за сусрете са свим председницима држава региона, представљајући интересе народа и државе Косово. Спремна сам да се састанем и са председником Николићем, као и што сам била спремна на састанак и са бившим председником Србије Борисом Тадићем", рекла је синоћ Јахјага Телевизији Црне Горе.

Црногорски председник Филип Вујановић најавио је раније да ће позвати Николића на састанак шефова држава региона у Будви, на коме ће учествовати и Јахјага.

"Изражавам поштовање према иницијативи председника Вујановића да организује мој сусрет с Николићем и тиме учествује у побољшању односа Косова и Србије. Да ли ће Николић доћи на тај самит или не - његова је ствар", рекла је Јахјага.

Према њеним речима регионална сарадња је важан услов на путу држава региона ка ЕУ.

Вујановић је раније је рекао да ће Црна Гора до краја године бити домаћин самита председника Црне Горе, Албаније, Македоније и Косова, као и да ће на скупу бити позван и председник Србије.

Председници Србије су до сада, због учешћа председника Косова, бојкотовали сусрете на највишем нивоу.

Подела Косова није тема

Јахјага је рекла да подела Косова не може бити тема разговора Београда и Приштине, додајући да север Косова никако не може да рачуна на територијалну аутономију, јер Косово је једна и недељива територија.

"Нема поделе Косова. Такође, нема ни поделе Србије. Нема размене територија између Косова и Србије, нити има специјалног статуса, односно политичко-територијалне аутомоније за север Косова", истакла је косовска председница.

Јахјага је истакла да је Косово независна држава која "има територијални суверенитет, који подржава међународна заједница".

"Унутрашња питања Косова нећемо расправљати ни са ким, а најмање са Србијом", рекла је она и додала да Србија треба да одигра конструктивну улогу у расформирању, како их је назвала, илегалних структура које делују на северу Косова.

"Србија и Косово треба да потпишу међудржавне уговоре који ће утицати на нормализацију наших односа. Србија може одиграти кључну улогу пружајући помоћ Косову у складу са Ахтисаријевим планом, али искључиво кроз реализацију међудржавних уговора", закључила је Јахјага.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара