Софија одбацује критике Брисела

Бугарска одбацила критику Европске комисије да је неспремна да реформише правосуђе и бори се против корупције. Министар иностраних послова, Николај Младенов каже да критика Брисела "заиста није прикладна јер подстиче ширење гласина".

Влад Бугарске одбацила је критику Европске комисије да је неспремна да реформише правосуђе и бори се против корупције.  

Министар иностраних послова, Николај Младенов изјавио је да критика Брисела "заиста није прикладна јер подстиче ширење гласина" и позвао је Европску комисију да "не прекорачује своја овлашћења".

У интервјуу државној телевизији БНТ, Младенов је рекао да је уверен да је Бугарска у стању да испуни захтеве Европске комисије за реформу и за већу транспарентност правосудног система.

Међутим, шеф државе, Росен Плевнелијев, рекао је да је "озбиљно забринут" због примедби Брисела.

"Ово је веома озбиљно упозорење Европске комисије" и "бугарске институције га морају узети изузетно озбиљно", рекао је Плевнелијев.

Европска комисија треба да крајем 2013. године поднесе извештај о напретку Бугарске у области правосуђа.

"Али увек имамо могућност да извештај поднесемо пре рока, уколико то ситуација налаже", упозорио је 31. октобра портпарол Европске комисије Оливије Баји на конференцији за штампу у Бриселу.

"Комисија је у многим приликама изјавила да судије Уставног суда Бугарске морају да испуњавају највише стандарде професионализма и интегритета", подсетио је Баји.

Брисел је затражио од Скупштине Бугарске "да темељно провери наводе о корупцији, трговини утицијем и о сукобу интереса", а Комисија је констатовала да те провере нема, рекао је он.

Те критике Европске комисије се односе на поступак Скупштине Бугарске приликом постављања двоје судија Уставног суда 31. октобра: један је потпредседник Скупштине, Анастас Анастасов и члан владајуће конзервативне партије (ГЕРБ), а други је потпредседница Врховног управног суда, Венета Марковска.

Бугарски медији су критиковали посланике што приликом тих именовања нису уважили захтев Европске комисије да Скупштина провери наводе о трговини утицајем Марковске, о чему се пише у новинама.

Медији су довели у питање компетентност Анастаса Анастасова због ограниченог искуства у правосуђу, као председника суда у једном малом граду.

Бугарска, која се придружила Европској унији 2007, налази се под надзором Брисела због стања правосудног система, за који се сматра да је спор, неефикасан и нетранспарентан.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара