Читај ми!

Позив из Подгорице Николићу и Јахјаги

Позваћу председника Србије Томислава Николића на регионални самит на којем ће учествовати и косовска председница Атифета Јахјага, каже црногорски председник. Филип Вујановић истакао да су добри односи у интересу Србије и Црне Горе, као и да дијалог Београда и Приштине неће утицати на политику Црне Горе према Косову, јер је Подгорица већ признала косовску независност.

Црногорски председник Филип Вујановић најавио је да ће позвати председника Србије Томислава Николића на састанак шефова држава региона, на којем ће учествовати и косовска председница Атифета Јахјага.

Вујановић је синоћ рекао да ће Црна Гора до краја године бити домаћин самита председника Црне Горе, Албаније, Македоније и Косова, као и да ће позвати Николића да присуствује скупу.

У јавном интервјуу у оквиру 6. Медијског форума југоисточне Европе, који је вечерас отворен у Будви, Вујановић је изразио очекивање да ће Николић прихватити позив, односно да ће скуп у Црној Гора бити прво место на којем ће заједно учествовати председници и Србије и Косова.

Црногорски председник је поздравио дијалог Београда и Приштине, наводећи да је веома добро што се води на највишем политичком нивоу.

"Значајно је што се нова Влада Србије определила да призна раније договоре, а веома радује што се Београд определио да разговоре са Косовом води на највишем нивоу", истакао је Вујановић.

Према његовим речима, важно је да дијалог Србије и Косова иде корак по корак, без прејудицирања решења, што је значајно за стабилност региона.

"Тај дијалог неће имати утицаја на политику Црне Горе према Косову, јер је Подгорица признала косовску независност", навео је Вујановић.

Добри односи у интересу две државе

Црногорски председник је оценио да је интерес и Србије и Црне Горе да две државе имају добре односе.

"Ко год се налазио на функцијама председника те две државе треба да буде посвећен унапређењу сарадње и што бољим односима између Србије и Црне Горе", истакао је Вујановић.

Везано за двојно држављанство црногорски председник је рекао да подржава постизања споразума о двојном држављанству између Србије и Црне Горе.

"Подржавам постизање споразум о двојном држављанству. Иако су закони о држављанству две земље потпуно различити, постоје модели да се дође до неког договора који би био у интересу грађана обе државе", навео је Вујановић.

Према његовим речима Црна Гора и Србија треба да подржавају једна другу у интеграцијама. Вујановић је изразио очекивање да ће Николић имати разумевање за тежње Црне Горе да се прикључи НАТО, као што је имао његов претходних Борис Тадић.

"То што није интерес Србије да буде у НАТО, није разлог да Београд не подржи Црну Гору у евроатланским интеграцијама. Када Русија има разумевање за те наше тежње, очекујем и да ће Србија имати разумевања за интеграцију Црне Горе у Северноатлански савез", рекао је Вујановић.

Црногорски председник је истакао да очекује да ће Црна Гора на наредном самиту НАТО-а добити позивницу за чланство у тај савез.

Ђукановић треба да буде председник или премијер

Упитан да прокоментарише могућност повратка лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на неку државну функцију, Вујановић је рекао да је познат његов став да Ђукановић, као носилац изборне листе најјаче странке, треба да буде премијер или председник државе.

"Ђукановић је лидер најјаче странке и носилац изборне листе и зато мислим да треба буде на некој највиших државних функција. Да ли ће то бити позиција премијера или председника државе треба да буде ствар партијског и његовог личног опредељења", навео је Вујановић.

Црногорски председник је рекао да никада у разговорима са светским званичницима није чуо негативну примедбу на евентуалну одлуку Ђукановића да се поново врати на неку државну функцију.

Такође, не мислим да би његов повратак успорио европске интеграције Црне Горе, истакао је Вујановић, који је избегао да се изјасни да ли ће се поново кандидовати на председничким изборима.

"Видећемо шта ће бити када се распишу председнички избори. Занимљиво је да постоји толико интересовање да ли ћу се поново кандидовати", рекао је црногорски председник.

ДПС заслужује подршку мањина

Упитан да ли ДПС заслужује подршку мањинских народа, с обзиром на прошлост те партије, Вујановић је одговорио позитивно.

Према његовим речима Бошњачка странка и Хрватска грађанска иницијатива биле су у саставу претходне Владе Црне Горе, због чега му се чини природним да те партије мањинских народа поново подрже коалицију коју предводи ДПС.

На питање да ли је његово залагање да се црнорска химна скрати за две строфе, у ствари, флертовање с опозиционим бирачким телом, Вујановић је рекао да никада није кокетирао са било ким по том питању.

"Један део химне је споран за један значајан део грађана Црне Горе и зато мислим да и ту треба наћи решење које је прихватљиво за све грађане, односно уклонити стихове чији аутор сигурно не припада антифашизму", закључио је председник Црне Горе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара