Читај ми!

Смрт у Атини

Сукоб полиције и демонстраната на протестима због мера штедње у Грчкој. Почео нови генерални штрајк, не раде јавне службе и продавнице, а штрајкују и таксисти, школе, болнице и банке.

15.44 - Грчка полиција потврдила да је један од демонстраната умро током данашњих сукоба са полицијом. Узрок смрти још није познат. Полиција као могући разлог наводи срчани удар. Аутопсија ће бити одмах обављена, како би се смириле страсти у Атини.

13.15 - Демонстранти бацили молотовљев коктел на полицију. Полиција одговорила сузавцем и шок бомбама.

Стотине младих демонстраната у Грчкој гађало је полицију молотовљевим коктелима, флашама и комадима мермерних плоча на протесту због рестриктивних мера штедње у Грчкој. Полиција је узвратила демонстрантима сузавцем и шок-бомбама.

Десетине хиљада људи напустило је своја радна места и изашло на улице незадовољно због нових оштрих мера штедње.

Грчки синдикати организовали су још један генерални штрајк, док се европски лидери, заокупљени тешком дужничком кризом и економском стагнацијом, окупљају на самиту у Бриселу.

Због штрајка не раде јавне службе, а саобраћај је отежан, будући да се чак и таксисти придружују обустави рада на девет сати, док ће продавнице у Атини и другим градовима бити затворене читав дан.

Током 24-сатног штрајка возови и трајекти неће саобраћати, док ће због штрајка контролора лета авионски саобраћај бити обустављен на три сата. Школе и пореске службе биће затворене читав дан, болнице ће радити само за хитне случајеве, а у штрајку ће учествовати и банке.

То је други генерални штрајк за мање од месец дана. Синдикати организују две одвојене шетње у центру Атине.

Гнев демонстраната усмерен је на ново стезање каиша предвиђено за 2013. и 2014. годину које захтевају кредитори да би Грчкој дали нови кредит који је тој земљи очајнички потребан.

У Атини је одржано на стотине протеста због мера штедње у протекле три године откада је Грчка објавила да је износила погрешне податке о дефициту и доспела у тако тешко економско стање које се упоређује са Великом депресијом из тридесетих година прошлог века.

Земља једва држи главу изнад воде захваљујући двама огромним међународним кредитима од укупно 240 милијарди евра. Да би добила кредите Грчка је морала да уведе драстично смањење потрошње, повећање пореза и реформе као надокнаду за дугогодишње расипништво владе.

Међутим, иако је буџетски дефицит знатно смањен, мере су убрзале рецесију која је после пет година близу депресије. Очекује се да ће се привредни раст до краја следеће године смањити на четвртину нивоа из 2008. А будући да је сваки четврти радно способан становник незапослен, Грчка има највећу стопу незапослености у ЕУ.

"Све је горе и горе. Плате се смањују, пензије се смањују, све поскупљује, од хране до лечења, болница, лекова, свега. Како ће људи живети? Како ћемо живети?", жали се 85-годишњи пензионер Јоргос Јеродимос.

Грчка коалициона влада, која је на власт дошла пре четири месеца, преговара о новом пакету штедње са кредиторском тројком коју чине ЕУ, ММФ и Европска централна банка. Циљ је да се уштеди 11 милијади евра, углавном на пензијама и здравству, и прикупи додатних 2,5 милијарди евра кроз порезе.

После више од месец и по дана спорења, изгледа да је на помолу постизање споразума. Кредиторска тројка рекла је јуче да је постигнут споразум о већини суштинских мера које су неопходне за спровођење реформи, а да ће остатак питања бити решен наредних дана.

Атина се нада да ће добити следећу траншу кредита средином новембра, убрзо након што остане без новца, наводи АП.

Синдикати кажу да је цена обезбеђивања новца превисока.

"Ко може да издржи нове мере када је око 70 одсто људи негде између сиромаштва и тоталног сиромаштва? То је апсолутно немогуће", каже Илијас Илиопулос, генерални секретар синдиката АДЕДИ.

"На дан важног самита у Бриселу желимо да поручимо лидерима ЕУ да је било доста. Не можемо више да издржимо. Ово није достојно Европе. То је политика екплоатације, профитера и кредитних ајкула", додао је Илиопулос.

Због протеста и могућности избијања нереда, атинска полиција ће бити у стању приправности, будући да на већини протеста у скорије време било сукоба између маскираних анархиста и полиције. Општински званичници су јуче уклонили контејнере са улица у традиционално кризним деловима града пошто демонстранти имају обичај да их пале.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара