Читај ми!

Црна Гора: (Не)регуларни бирачки спискови

На бирачком списку у Црној Гори најмање три одсто сумњивих - чак 14.267 бирача може да пуноважно гласа на више бирачких места, тврди МАНС. Премијер Лукшић, међутим, каже да наводи о неправилностима у бирачком списку изгледају као тражење алибија за изборни пораз.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) тврди да је открила нове неправилности у бирачком списку, према којима је готово три досто сумњиво уписаних грађана, што може да утиче на изборе. Из власти поручују да је реч о тражењу алибија за изборни пораз.

У Централном бирачком списку налази се најмање 14.267 бирача који имају једног или више двојника са истим именима, презименима и адресама становања, а различитим матичним бројевима и шифрама бирача. То су подаци који произилазе из извода из важећег бирачког списка које је МАНС доставила подгоричким Вијестима.

Да није реч само о суграђанима и рођацима који се исто зову и живе на истој адреси, показују и бројни конкретни примери који наводе на сумњу да многи од наведених бирача гласају по више пута и тиме драстично утичу на резултате избора, указао је МАНС.

Вијести су преко веб адресе које је објавило надлежно Министарство за информационо друштво (МИДТ) утврдиле да су подаци за већину бирача чије је податке МАНС доставио тачни.

Међу могућим неправилностима у бирачком списку, МАНС је уочио и да многи бирачи имају иста имена, презимена, адресе становања и године рођења, а неки чак и датум рођења, али да гласају на различитим бирачким местима, под различитим шифрама бирача.

Само један од таквих примера које наводи лист је и постајање две Сандре Ракочевић из Подгорице, рођене истог датума, станују на истој адреси, а гласају на два различита места.

Имајући у виду да је реч о великом броју бирача, у МАНС-у сматрају да откривене неправилности у бирачком списку могу значајно утицати на резултате избора.

"Међу више од 14.000 случајева има и оних код којих нису у питању неправилности, већ се суграђани исто зову, па позивамо Министарсво за информационо друштво и телекомуникације (МИДТ) и све политичке партије да на основу увида у списак који ће бити објављен на сајту МАНС-а провере да ли је реч о истим лицима или су у питању злоупотребе", казала је извршна директорка те НВО Вања Ћаловић.

Из МИДТ-а, који води Вујица Лазовић, у среду је саопштено да је Централни бирачки списак транспарентна и ажурна база података.

Лукшић: Неправилности као алиби за пораз

Међутим, црногорски премијер Игор Лукшић изјавио је да наводи о неправилностима у бирачком списку за октобарске парламентарне изборе изгледају као тражење алибија за изборни пораз.

Лулшић је рекао да надлежни државни органи имају јасан налог да провере све наводе о евентуалним неправилностима у бирачком списку Црне Горе.

У овом тренутку мени то, заиста, личи на проналажење алибија због изборног пораза, рекао је Лукшић новинарима.

Црногорски премијер је указао да су све досадашње изборе пратили домаћи и међународни посматрачи и да никада није било суштинских приговора на регуларност изборног процеса.

И сада евентуалне неправилности треба исправити, односно саопштити да нема разлога за бригу и да бирачки списак ни на који начин није фалсификован или је проблематичног садржаја, рекао је Лукшић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара