Читај ми!

Ердоганова визија Босне

Босна и Херцеговина ће ући у ЕУ пре Турске, оценио у Сарајеву Реџеп Тајип Ердоган. Турски премијер поручио да би свака породица у БиХ требало да има најмање петоро деце, јер је то важно за економски развој.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Турска придаје "велику важност интеграцији БиХ у ЕУ" и оценио да је тужно што БиХ као европска земља није позвана у Унију. Ердоган је оценио и да ће БиХ ући у ЕУ пре Турске која се пуних 50 година налази пред вратима Уније.

Турски премијер завршио је дводневну посету Сарајеву, где му је уручена награда "Иса-бег Исхаковић" за међународни допринос развоју културе и културне баштине града Сарајева.

Ердоган је рекао да је циљ његове посете и напора јединствена и снажна Босна и Херцеговина. Турска жели да народи у БиХ негују узајамно поверење и да нико не сме сумњати у целовитост и интегритет БиХ, поручио је Ердоган.

"За нас је веома битно да се БиХ нађе у саставу НАТО-а. Могу постојати они који се противе придруживању БиХ НАТО инстанцама, али верујем да ће БиХ пуно снажније и боље корачати у будућности ако се нађе у НАТО-у", оценио је Ердоган.

Ердоган је у БиХ посебно нагласио важност повећања наталитета, јер је наталитет у тој земљи у паду. Турски премијер је, обраћајући се студентима Универзитета у Сарајеву, рекао да би свака породица у БиХ требало да има најмање петоро деце.

"Основ економије је људство. Ако има људи, има и напора, капитала, производње и потрошње. Ако нема људи, тада нема ништа од наведеног. Сходно томе, успех је у младој и динамичној популацији. Економија се развила захваљујући људима. Где нема људства, не може се говорити ни о економији. Данас је један од највећих проблема у европским земљама популација, то јесте велики број старих људи. Због тога би Босна и Херцеговина требало нешто да предузме да не дође у овакву ситуацију", поручио је Ердоган.

Реџеп Тајип Ердоган је нагласио да економски односи БиХ и Турске од 2010. године иду узлазним темпом. Турски премијер је у Сарајеву разговарао с члановима Председништва Бакиром Изетбеговићем, Жељком Комшићем и Набојшом Радмановићем.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара