Словеначки путеви иду у концесију

Како би обезбедила недостајућа средства у све празнијем државном буџету словеначка Влада одлучила је да мрежу аутопутева у земљи уступи концесионарима. Словенија је изградила мрежу аутопутева а та инвестиција је коштала седам милијарди долара.

Влада Словеније одлучила је да мрежу аутопутева у земљи уступи концесионарима на дужи рок како би обезбедила недостајућа средства у све празнијем државном буџету, пренео је хрватски портал Индекс.

Према наводима тог портала, словеначки министар привреде Радован Жерјав је, саопштавајући нови пакет мера за привредни опоравак, рекао да ће давање аутопутева у концесију осигурати средства за финансирање инвестиционих пројеката путем директних државних улагања и јавно-приватног партнерства.

"Наша намера је да ускоро распишемо тендер за консултанта који ће до пролећа наћи инвестициони капитал за монетизацију аутопутева и изградњу важних инфраструктурних пројеката", изјавио је министар Жерјав у емисији словеначке телевизије, у којој је најавио и обрачун са "сивом" економијом.

О монетизацији аутопутева у словеначкој влади се и до сада размишљало, али никад није учињен конкретан корак у том правцу.

Прошле године је, например, министар саобраћаја Патрик Влачич најавио могућност давања најквалитетнијих путева у концесију јер је, према његовом мишљењу, стање у словеначком државном предузећу за путеве (ДАРС)- "постало неодрживо".

Према оцени упућених, покушај да Словенија путем продаје вињета, што је један од облика наплате путарине, намакне "задовољавајућа средства" није успео, јер је приход био много мањи од очекивног.

Словенија је, иначе, изградила мрежу аутопутева која повезује Копар, Марибор, Брегану и Караванке, а та инвестиција је коштала безмало седам милијарди долара, или четири пута више од планиране суме.

Постоје спекулације да је највећи део разлике у трошку за градњу словеначких аутопутева отишао на рачуне грађевинске мафије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара