ЕБУ критикује Јаншу због смањења РТВ претплате

Одлука словеначке владе да смањи претплату за РТВ Словенија за 10 одсто, забринула званичнике Европске радиодифузне асоцијације Ингрид Делтенре, која је затражила од премијера Јанеза Јанше да поново размотри смањење претплате.

Генерална директорка Европске радиодифузне уније (ЕБУ) Ингрид Делтенре позвала је словеначког премијера Јанеза Јаншу да поново размотри одлуку владе о снижавању претплате на Радио-телевизију Словенија, преноси Бета.

"Разумемо да су финансијске прилике тешке, али економска криза не сме бити изговор за онемогућавање рада РТВ Словеније, која мора да нуди критичко политичко и економско извештавање, да обезбеђује плуралност информација, као и програме и теме који се тичу свих грађана", рекла је Делтентре, а преноси Бета.

Генерална директорка ЕБУ је у писму поручила да је веома забринута вестима да словеначка влада прбог дана 2013. године намерава да смањи за 10 одсто телевизијску претплату.

"У име заједнице јавних станица у Европском радио-телевизијском савезу молим вас да поново размислите о тој одлуци", пише још у писму и упозорава да ни једна европска држава последњих година није снизила претпату.

У писму стоји и да Савет Европе и институције Европске уније истичу да су независне и трајно финансиране јавне станице кључне за европско друштво и демократију.

Директор РТВ Словенија изјавио је раније да ће смањење претплате укинути многе програме, а многи потез словеначке владе коментаришу као "политичко убијање" РТВ Словенија.

Иначе, словеначки јавни сервис је почетком јула ове година затражио повећање РТВ претплате, месец дана пре одлуке владе о њеном повећању.

Радио-телевизија Словеније око 15 одсто буџета пуни од рекламног програма, а 70 одсто од претплате коју у Словенији плаћа око 600.000 претплатника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије