Читај ми!

У Зворнику отворена "Фабрика знања"

Млада генерација не сме да остане информатички необразована, рекао председник Републике Српске Милорад Додик отварајући манифестацију "Фабрика знања" у Зворнику. Министар Млађан Динкић обећао да ће се у буџету Србије наћи средства за наставак акције како би све школе у Републици Српској добиле рачунаре.

Председник Републике Српске Милорад Додик отворио је у Зворнику дводневну манифестацију "Фабрика знања", а свечаном отварању присуствововао је и министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић.

Додик је истакао да је "Фабрика знања", која се први пут одржава у Републици Српској, заједнички пројект Србије и Републике Српске и додао да је циљ те манифестације да се генерације младих равноправно укључе у међународну поделу рада и светске привредне и друштвене токове.

Подсећајући да је Србија повољним робним кредитом од 4,5 милиона евра помогла Републици Српској да набави 10.000 рачунара за школе, Додик је рекао да очекује да ће се сарадња на овом пројекту наставити док се све школе у Српској не снабдеју рачунарима.

"Млада генерација не сме да остане информатички необразована," истакао је Додик и навео да је циљ да се млади информатички описмене и укључе у савремене токове.

Говорећи о набавци нових рачунара за ђаке, министар Млађан Динкић је обећао да ће се у буџету Србије наћи средства за наставак започете акције да би се обезбедило још 10.000 нових рачунара, како би све школе у Српској добиле рачунаре, као што их имају школе у Србији.

"Извоз софтвера, односно продаја знања, најпрофитабилније је занимање," поручио је Динкић.

Председник компаније "Ком трејд" Веселин Јевросимовић, који је такође, присуствовао свечаном отварању рекао је да се привредни раст једне земље не може замислити без инвестиција у информатику и да на томе треба да почива економија 21. века.

Он је навео да три одсто улагања у ИТ сектор годишње повећава раст БДП-а за један проценат.

"Фабрика знања" највећа регионална ИТ манифестација пословно-едукативног карактера, посвећена најмлађим, али и свима који желе да буду у складу са модерним трендовима у области информационих технологија, рекао је Јевросимовић и додао да бизнис и знање не могу једно без другог.

Министар образовања Републике Српске Антун Касиповић представио је ИТ пројекте у школама у Републици Српској и захвалио на великој подршци коју су дали Влада Србије и компанија "Комтрејд".

Манифестацију, која ће у Зворнику трајати два дана, посетиће више од 2.500 ђака основних и средњих школа, као и студената са територије Републике Српске, а раније је одржана у Београду и Подгорици.

"Фабрика знања", коју организује компанија "Комтрејд" под покровитељством Републике Српске, представља едукативну ИТ манифестацију која има за циљ преношење стручног знања и убрзан развој на пољу високе технологије, а ужива подршку највећих светских произвођача ИТ опреме и софтвера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара