Читај ми!

Кељменди побегао у Црну Гору?

Најмање 25 особа ухапшено у акцији полицијских агенција у БиХ. Хапшења и претреси у Сарајеву, Зворнику, Бијељини и Требињу. Босански медији тврде да је циљ акције био хапшење и Насера Кељмандија, који је наводно побегао у Црну Гору. Расветљена убиства криминалаца која су се догодила у последњих неколико година.

Више стотина припадника СИПА и других полицијских агенција у БиХ ухапсило је најмање 25 особа и претресло тридесетак локација у највећој полицијској операцији у новијој историји земље. Циљ акције био је и хапшење Насера Кељмендија, који је избегао акцију и побегао у Црну Гору, преноси портал Кликс.ба.

У МУП-у Републике Српске кажу да су спроведене две акције, "Лутка" и "Империјал", на подручју Сарајева, Зворника, Бијељине, Пала и Требиња и да је међу ухапшенима девет особа из РС, додајући да су неке од тих особа раније била на издражавању казне у затворима Србије и БиХ.

Један од објеката који је претресен у полицијској акцији, хотел "Каса Гранде", власништво је Насера Кељмендија, једног од осумњичених у акцији против организованог криминала, који је према наводима босанских медија побегао у Црну Гору.

Директор полиције РС Гојко Васић рекао је да у акцијама није ухапшена једна особа, јер није у земљи, али је демантовао да се ради о Насеру Кељмендију, како наводе босански медији позивајући се на изворе из полиције.

Информацију да је мета данашњих акција био и Кељменди нико од званичника није потврдио, али је министар безбедности БиХ Садик Ахметовић рекао да је "Насер Кељменди, човек са "црне" листе Стејт департмента због трговине дрогом и других кривичних дела, пребегао у Црну Гору".

МУП из Подгорице је у кратком саопштењу то демантовао. Директор црногорске полиције Божидар Вуксановић раније данас, није ни потврдио ни демантовао да је Кељменди из Босне побегао у Црну Гору, али је рекао да ће црногорска полиција помоћи колегама из БиХ уколико затраже помоћ.

Подгорички лист Дан недавно је објавио да се Насер Кељменди у Будви састао са челницима "Прве банке" са којима је разговарао о куповини дела острва Свети Никола, познатијег као Хаваји.

Кељмендија, који је држављанин БиХ, амерички Стејт Департмент је у јуну ставио на "црну" листу и означио као вођу једног од најјачих албанских нарко кланова у Европи, а босанске власти су против њега и чланова његове породице поднеле неколико десетина кривичних пријава.

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у акцији "Лутка" истражује највећу злочиначку организацију у БиХ, која је починила већи број убистава, припремала убиства и трговала опојним дрогама, изјавио је директор СИПА Горан Зубац.

Он је рекао да је ова организована криминална група припремала и убиства полицијских службеника који су истраживали кривична дела чланова те групе.

"У потпуности смо документовали и расветлили убиства Рамиза Делалића Ћеле, Бориса Говедарице, Владимира Мачара и Радета Магазиновића, као и кривично дело покушај подстрекивања на тешка убиства Ђорђа Ждрале у три наврата", рекао је Зубац и додао да су сви убијени били део криминалног миљеа у Сарајеву и Источном Сарајеву.

Зубац је потврдио да припадници СИПА у сарадњи са МУП РС, Кантона Сарајево и осталим полицијским агенцијама хапсе више особа, додајући да је то почетак свеобухватне акције која ће трајати дуже време.

Међу ухапшенима у акцијама "Лутка" и "Империјал" је и бивши шеф одељења за наркотике СИПА Бојан Цвијан, наводи портал Кликс.ба.

Припадници СИПА спроводе хапшења и претресе по налогу тужиоца из Посебног одељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Портпарол тужилаштва Бих Борис Грубјешић рекао је да не може дати више информација због чињеница да се неки конкретни осумњичени налазе на територијама других држава и због поверљивости оперативних података.

"Ова акција, најопсежнија је активност у борби против организованог криминала у постдејтонској БиХ и представља одлучан ударац организованом криминалу на подручју целе БиХ", наводи Тужилаштво БиХ и додаје да је у акцији ухапшено више десетина особа.

Портпарол МУП-а РС Мирна Шоја рекла је да очекује да ће се кривичним поступком против ових лица доћи до истине за нека друга нерасветљена кривична дела.

Особе које су ухапшене током ноћашње полицијске акције на подручју града Источно Сарајево, доводе се у везу и са другим кривичним делима, као и са Дарком Елезом, којем је Апелациони суд у Београду прошле године потврдио пресуду којом је осуђен на девет година затвора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије