Читај ми!

Сведоци: Мерчепов ескадрон смрти

Илегална јединица коју је формирао Томислав Мерчеп била је ескадрон смрти, рекли на суђењу Јосип Манолић и Живко Јузбашић. Мерчеп, који се брани са слободе, оптужен је за пљачкање и убијање српских цивила 1991. године.

У наставку суђења Томиславу Мерчепу бивши шеф обавештајаца Јосип Манолић и министар без портфеља у влади националног јединства Живко Јузбашић у својим исказима навели су да је Мерчеп формирао илегалну јединицу, оцењујући је као ескадрон смрти.

Мерчеп који је био ратни саветник у МУП-у и командир полицијске јединице, терети се за хапшење и пљачку 52 и мучење и убијање 43 српска цивила са подручја Загреба, Кутине и Пакраца у јесен 1991. године.

Манолић, који је 1991. године био шеф канцеларије за заштиту уставног поретка, рекао је да је након повратка из Вуковара Мерчеп формирао илегалну јединицу, иако је она имала службене униформе и ознаке, а њени припадници били су на плати у МУП-у.

Истичући да је тадашњи председник Фрањо Туђман Мерчепа именовао за саветника у МУП-у, Манолић је рекао да се није држао оквира, па је показивао самовољу и провоцирао Србе.

Кад је Туђман сазнао шта Мерчепова јединица ради у Пакрачкој Пољани, наредио је да се она распусти, али је Мерчеп то наређење одбио и пребацио се у Госпић где је дошао у сукоб са тамошњим шефом полиције, а брзо након тога иста се ситуација поновила и у Црквеници.

Мерчепа је назвао издајником, јер је одбио наређење генерала Мартина Шпегеља да крене у пробој за помоћ Вуковару, а то је одбило још пет тенковских јединица на које је Мерчеп имао утицај.

"Ово показује да Мерчеп није патриота ни хрватски херој, јер је одбијање одласка у војну акцију чин издаје Хрватске", рекао је Манолић и додао да је за злочине над Србима у Пакрачкој Пољани дознао од једне жене, која му је испричала како јој је рођак нестао у тамошњем логору.

Државни врх знао за злочине

Манолић је од потчињених сазнао да службени логор не постоји, већ Мерчепова група самовољно затвара људе. На питање зашто Мерчеп није ухапшен, иако је и државни врх знао о злочинима у Загребу и Пакрачкој Пољани, Манолић је рекао да је "одлучено да се не иде у процесуирање, јер би непријатељ то искористио против нас".

Јединица Томислава Мерчепа била је ескадрон смрти, а људи које је изабрао за своју илегалну јединицу били су највеће смеће, рекао је Јузбашић и додао да они нису били на фронту, да су одбијали пробој у Вуковар, али да су зато били јунаци над женама и децом, чак и по центру Загреба.

И Јузбашић је признао да је цео државни врх био упознат са злочинима на Пакрачкој пољани и Загребачком велесајму, јер су добијали дневне и седмичне извештаје од полиције. Навео је да је по његовим сазнањима на подручју Пакрачке пољане убијено између 20 и 30 српских цивила, чија је једина кривица била то што су Срби.

Како је у влади био задужен за међунационалне односе, њему су свакодневно долазили људи и пријављивали догађаје, па је био упознат са свим најнечовечнијим поступцима у којима су људе пљачкали, малтретирали и убијали.

Истичући да Мерчепова јединица није била нигде евидентирана у МУП-у, Јузбашић је рекао да су људи довођени у павиљнон 22 на Загребачком велесајаму и на Сљеме, где је побијена породица Зец. Велесајам је био тријажа и отуд су се људи одводили на ликвидацију у Пакрачку Пољану и околину Загреба, рекао је Јузбашић.

Иако је Туђман био ужаснут кад је крајем 1991. ликвидирана породица Зец, уместо да се починиоци казне, они су отишли даље према Госпићу и Цриквеници и тамо су правили проблеме, рекао је Јузбашић који је исказу додао и да је главни ментор за Томислава Мерчепа био дугогодишњи руководилац у Сабору Владимир Шекс.

Та реченица није ушла у записник, јер је председник судског већа Здравко Мајеровић оценио да нема везе с оптужницом.

Мерчеп је ухапшен 10. децембра 2010. али је због наводно лошег здравственог стања највише био у затворској болници или у бањи, где је у јуну 2011. и примио оптужницу. Суђење је почело у фебруару, а од јула ове године пуштен је да се брани са слободе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара