Јосиповић: Без скорог сусрета са Николићем

Због ставова и улоге Томислава Николића деведесетих година, сусрета са српским председником сигурно неће бити у догледно време, изјавио Иво Јосиповић. Хрватски председник нагласио потребу за постизањем чврстог и трајног мира и решавање свих отворених, пише "Тпортал".

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су односи Хрватске са Србијом у силазној путањи од избора новог председника Томислава Николића, због његових ставова и улоге деведесетих година, истичући да сусрета са српским председником сигурно неће бити у догледно време, пише tportal.hr.

Због тога су најаве о сусрету у Подгорици, на састанку Игманске иницијативе у новембру, без покрића, рекао је Јосиповић.

Основни спољнополитички циљеви Хрватске су улазак у Европску унију и регионална сарадња, рекао је Јосиповић и истакао важност регионалне сарадње за хрватску привреду, која на тим тржиштима бележи успехе, али и нужност сарадње са суседима.

"Спољна политика коју води садашња влада не разликује се од политике коју је водила бивша влада", рекао је Јосиповић и оценио да процес помирења у региону неће бити готов за време једне генерације.

Хрватски председник је нагласио потребу за постизањем чврстог и трајног мира и решавање свих отворених питања као што су повратак избеглица, питање несталих и процесуирање ратних злочина.

Јосиповић је нагласио потребу саосећања са свим жртвама, при чему "треба правити разлику ко је водио праведан, а ко неправедан рат".

"Ипак морамо казнити и оне који су са наше стране чинили злочине. Не постоји силовање у самоодбрани и мучење стараца у самоодбрани", подсетио је Јосиповић.

Говорећи о отвореним питањима са суседним државама, Јосиповић је рекао да се не слаже са мишљењем српске стране, да Хрватска онемогућава њихова улагања, док је Србије много отворенија за хрватске инвеститоре.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара