Читај ми!

Подгорица се гуши у диму

Због високих температура и бројних пожара у околини у Подгорици измерено загађење ваздуха скоро три пута веће од нормалног.

У Подгорици је данас измерено загађење ваздуха скоро три пута веће од нормалног, што је десети узастопни дан да се житељи главног града Црне Горе гуше у диму због високих температура и бројних пожара у околини.

Према резултатима мерења квалитета ваздуха, објављеним на сајту Агенције за заштиту животне средине, у Подгорици је у девет сати средња концетрација прашкастих честица у ваздуху износила 123,1 микрограма по метру кубном, што је скоро три пута више од просечне вредности.

Дозвољена гранична вредност износи 50 микрограма прашкастих материја.

Подгорица, због скоро троструко веће концентрације прашкастих честица у ваздуху, изгледа као да је под маглом.

Највеће загађење ваздуха у главном града Црне Горе забележено је у петак, када је било скоро пет пута веће од нормалног.

Из Агенције је саопштено да, и поред ових прекорачења, здравље грађана Подгорице није угрожено, јер је концентрација угљен-моноксида испод дозвољене границе, иако је ваздух пун дима.

Грађанима је, ипак, док траје повећана концентрација прашкастих честица у ваздуху, саветовано да избегавају боравак на отвореном, а тај апел се посебно односи на најосетљивији део популације - децу и старије особе, нарочито хроничне болеснике.

Агенција је навела да је узрок загађење ваздуха у Подгорици у директној вези са високим температурама и великим бројем пожара у околини главног града Црне Горе.

Чистији ваздух у Подгорици може се очекивати тек са ветром или кишом, који су најављени за средину наредне седмице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије