Читај ми!

Пета оптужница против Санадера

Против бившег хрватског премијера Иве Санадера подигнута пета оптужница, која се односи на куповину пословне зграде од бившег посланика ХДЗ-а Стјепана Фиолића, коју је влада 2009. платила по енормној цени.

Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала подигла је и пету оптужницу против бившег хрватског премијера и шефа ХДЗ-а Иве Санадера, која се односи на аферу везану за пословну зграду у власништву бившег посланика ХДЗ-а Стјепана Фиолића коју је влада 2009. године купила по нереално високој цени.

Како је медијима потврдио портпарол жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић, оптужница је на суд стигла јуче послеподне и додељена је судији Зорану Лубурићу. Он ће је након прегледа дати на одговор оптуженима, а онда кроз неколико седмица сазвати седницу оптужног већа на којој ће се одлучивати о њеној основаности.

Осим Санадера, оптужени су и бивши министар регионалног развоја Петар Чобанковић, месар и бивши саборски посланик ХДЗ-а Стјепан Фиолић, главни директор Инжењерског бироа Младен Млинаревић и Месаре "Фиолић" и Центар за репродукцију у сточарству као правна лица.

Влада је 2009. за 79,9 милиона куна (10,7 милиона евра), по двоструко већој цени од реалне, изнајмила зграду у Планинској улици у Загребу од "Хипо Лизинга" који ју је раније купио од Фиолића како би се замаскирала афера.

Лизинг је узет на 10 година, од 2010. до 2019., што је додатно повећало трошак за ПДВ, камате и друге трошкове лизинга. Одлука о куповини донета је на затвореном делу седнице владе 2. априла 2009. године.

Према писању медија, Чобанковић је у истрази све признао рекавши да је радио на захтев Санадера и да је и њега и Фиолића упозоравао да је реч о превеликој цени. Претпоставља се да се нагодио са канцеларијом за казну од око годину дана затвора.

Фиолић је након хапшења у априлу ове године најпре признао продају зграде по увећаној цени, али је тврдио да је сав новац остао код њега, али је убрзо дао други исказ, рекавши да је 17 милиона куна (2,27 милиона евра) однео Санадеру на његов захтев. Он је описао да је новац за Санадера спаковао у дрвену кутију коју користи за транспорт месних производа и да се Санадер љутио што му други део новца, који је тражио за лобирање у ЕУ, није донео у еврима.

Фиолић је своје тврдње појачао информацијама о вредним стварима за које се знало да их је Санадер имао, а у ранијим претресима код бившег премијера нису нађене. Ради се о колекцији скупоцених часовника, као и о уметничким сликама. Фиолић је истражиоцима одао локацију на свом имању на којој је за Санадера сакрио део уметничких слика, између осталога пет дела Влахе Буковца за којима су истражиоци од раније трагали.

Санадер и у овом случају тврди да није крив, да није примио ни куне од Фиолића, као и да Фиолић лаже како би сам боље прошао.

Санадеру се суди по обједњеним оптужницама за ратно профитерство, односно примање провизије од "Хипо банке" за време рата, као и провизије од десет милиона евра од мађарске компаније Мол да им испослује преузимање управљачких права у нафтној компанији Ина.

Осим тога, Санадер је један од оптужених у случају корупционе афере у којој су се преко агенција "Фими медија" из државних предузећа исисавале паре којима се пунио црни фонд ХДЗ-а, али и приватни џепови оптужених.

Четврта оптужница односи се на омогућавање да петрохемијска компанија "Диоки" незаконито добија струју по ниској цени и ту су осим Санадера оптужени бившим директор Диокија Роберт Јежиће, као и Иван Мравак, бивши директор Хрватске електропривреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара