Читај ми!

Део СНП-а у Демократском фронту

Постигнут договор о уласку дела најјаче црногорорске опозиционе странке Социјалистичке народне партије у Демократски фронт. Споразумом је предвиђено да Кнежевићев део СНП добије два представника у Председништву ДФ-а.

Део најјаче црногорске опозиционе странке Социјалистичке народне партије (СНП), који предводи посланик Милан Кнежевић, званично је приступио Демократском фронту (ДФ), на чијем је челу бивши дипломата Миодраг Лекић.

 

Тиме је кулминирао раскол у СНП-у, након одлуке Главног одбора те странке о самосталном наступу на парламентраним изборима заказаним за 14. октобар.

Лекић и Кнежевић постигли су договор о уласку дела СНП-а у ДФ, а споразумом је предвиђено да Кнежевићев део СНП добије два представника у Председништву ДФ-а.

Договор је постигнут на основу обостране жеље да део СНП-а, у оквиру ДФ-а, а сходно свом значају и снази, да пун допринос у процесу друштвених промена у Црној Гори , саопштено је након састанка Лекића и Кнежевића.

Истиче се да се овим чином доприноси даљем ширењу и учвршћивању ДФ-а, чији је искључиви циљ смена актуелног црногорског режима на октобарским изборима.

Лекић и Кнежевић сложили су се да и даље све активности ДФ-а иду у правцу афирмисања опозиционих потенцијала заснованих на међусобном уважавању и позитивној кампањи, наводи се у саопштењу.

Окосницу ДФ-а чине Покрет за промене и Нова српска демократија, а том опозиционом савезу приступио је и велики број истакнутих појединаца.

Окидач за раскол у СНП-у била је одлука Главног одбора о самосталном изласку на парламентарне изборе, пошто је док фракција предвођена Кнежевићем и бившим лидером те партије Предрагом Булатовићем заговара улазак у ДФ, као широки опозициони савез.

СНП и ДФ разговарали су раније о евентуалној предизборној сарадњи, али је договор изостао.

Милићев део СНП оптужио је ДФ да им примарни политички циљ није рушење актууелне црногорске власти, већ урушавање најјаче опозиционе странке. ДФ је одбацио те оптужбе, наводећи да се не меша у унутрашње ствари СНП-а.

С друге стране, дугогодишњи коалициони партнери у црногорској влади, Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића и Социјалдемократска партија Ранка Кривокапића наступиће заједно и на предстојећим изборима.

Новоформирана Позитивна Црна Гора, коју предводи Дарко Пајовић, самостално ће наступити на парламентарним изборима.

Рок за предају изборних листа за октобарске изборе је 19. септембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије