Читај ми!

Осуда негирања злочина у Јасеновцу

Савет Јавне установе Спомен подручје Јасеновац изразио јавну осуду и дубоко огорчење због изјава историчара Стјепана Разума, шефа Надбискупијског архива, због негирања усташких злочина у Јасеновцу.

Изјаву историчара Стјепана Разума, шефа Надбискупијског архива, којом се негирају усташки злочини у Јасеновцу јавно је осудио Савет Јавне установе Спомен подручје Јасеновац.

"Разум иде тако далеко да тврди да не постоје докази да је усташки логор Јасеновац био стратиште на коме су извршена масовна убиства. Он тиме на фрапантан начин негира одговорност Анте Павелића и НДХ за злочине и одбацује поименични попис са 83.000 јасеновачких жртава, медју којима је било чак и 20.000 деце", наводи се у саопштењу.

У њему се подсећа да се до пописа, који је несумњиви доказ о стравичном злочину, дошло вишегодишњим мукотрпним истраживачким радом историчара и стручњака спомен подручја Јасеновац.

"Овакве изјаве су недозвољиво понашање којим неко, ко се сматра историчарем, а уз то долази из црквених кругова у Хрватској, потпуно негира постојање тог злогласног логора, чиме омаловажава сваку поједину жртву, шаљући тиме поруку нетрпељивости и мржње, што представља кривично дело, уместо да као сваки одговоран свештеник, шири поруке мира", наводи се у саопштењу.

Савет очекује конкретну реакцију одговорних људи Католичке цркве и Хрватске бискупске конференције, али и државних и других институција, јер се средства за функционисање цркве, па и за плату Стјепана Разума издвајају из државног буџета, истиче се у саопштењу које је потписала председница Савета јавне установе Спомен подручја Јасеновац Катица Седмак.

Разумово негирање жртава Јасеновца у разговору за један десничарски лист осудили су Ефраим Зуроф из Центра Симон Визентал, невладина организација Маргелов институт, као и хрватски председник Иво Јосиповић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије