Читај ми!

Две деценије разграничавања

Питање разграничења БиХ и Хрватске, ни 17 година после Дејтонског споразума, није решено у Костајници и код Неума. Хрватска због уласка у ЕУ жури да реши спор. За уступке у Костајници, БиХ нуди острва код Неума. Бањалука: Прихватићемо споразум само ако граница буде пролазила средином Уне.

Босна и Херцеговина и Хрватска, ни 17 година од Дејтонског споразума нису решиле проблем разграничења у Костајници и код Неума.

Хрватској се жури да граница буде ратификована пре њеног уласка у Европску унију. Босна и Херцеговина нуди острва Велики и Мали Шкољ код Неума, како би добила уступке на граници у Костајници.

Како је Костајница у Републици Српској, Бањалука каже да ће прихватити међудржавни споразум само ако граница буде пролазила средином Уне.

Душан Слијепчевић из Костајнице је и у једној и у другој држави. Детелину сади у Републици Српској, а кукуруз у Хрватској. На бербу креће са пасошем или личном картом.

"Проблем ми је што се морам пријавити на царинском прелазу и показати личну карту. Доказати да је то моје и да могу да уберем. Морам прећи границу због њиве", навео је Слијепчевић.

Апсурд је и што је део граничне линије једна трибина стадиона локалног фудбалског клуба, а привремени гранични прелаз готово у центру града.

Начелник Костајнице Марко Чолић каже да она пресеца од Дубице до Костајнице 20 места.

"Највећи проблем је Костајница. Јер овај гранични прелаз је у центру и онемогућава развој Костајнице", навео је Чолић.

Авнојевским границама и Дејтонским споразумом граница БиХ и Хрватске је средина Уне. Међутим, споразумом Туђман-Изетбеговић, који нису ратификовали парламанети две земље, граница је око четири километра померена од реке, односно Републици Српској узето је 40 хектара.

Бивши члан комисије за границе БиХ Владимир Лукић рекао је да ће тужити сваког ко потпише да граница иде ван средине Уне. "То је за мене издаја Републике Српске и БиХ и кривично дело", каже Лукић.

Проблемима нема краја. Острва која Хрватска нуди БиХ код Неума, по Дејтонском споразуму, припадају Босни и Херцеговини.

У БиХ кажу да Хрватска, заправо, тргује нечим што није њено. Како договора очито неће бити, Хрватска најављује арбитражу. А ту већ има искуства. Са Словенијом арбитражом решава спорну границу на четири места, са Црном Гором има проблем код Превлаке, а са Србијом на Дунаву.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара