Читај ми!

Басеску остаје председник

Трајан Басаску остаје председник Румуније до 2014. године, пошто је Уставни суд поништио резултате референдума. На референдум изашло само 47 одсто бирача, од потребних 50. Демонстранти у центру Букурешта.

Уставни Суд Румуније прогласио неважећим референдум о смењивању румунског председника Трајана Басескуа, јер није гласало 50 одсто уписаних бирача, већ, како се тврди, око 47 одсто. Према одлуци суда, Басеску остаје председник до краја 2014. године.

На референдуму је против Басескуа гласало 7,4 милиона грађана, а за њега око један милион.

Уставни суд је донео и одлуку да престаје мандат вршиоцу дужности председника државе Крину Антонескуу и да функцију шефа државе преузима Трајан Басеску до краја 2014. године.

Образложење одлуке Уставног суда биће објављено сутра. Испред седишта Уставног суда протести су почели од синоћ, а данас су настављени.

Када је саопштено да Басеску остаје председник, људи су почели да скандирају "Доле Басеску", а неки су плакали због те одлуке.

Демонстранти су већ почели да се мобилишу за обнављање протеста на Тргу Универзитета у Букурешту где су се зимус одржавали сваке вечери.

Због тих протеста, Басеску је сменио владу Емила Бока и именовао владу Михаја Развана Унгуреануа, која није трајала више од 78 дана, јер је опозиција освојила 27. априла већину у парламенту и 7. маја је формирана влада Виктора Понте.

У околностима немогућности кохабитације са председником Басескуом, парламент је 5. јула гласао за његово суспендовање након чега је 29. јуна организован референдум о смењивању.

Басеску и његова Демократска либерална партија ушли су у референдумску кампању током које су непрестано нападали владу Виктора Понте да је извела државни удар, да не поштује Устав и правну државу, да уништава демократију и да се удаљава од ЕУ.

Исте аргументе су користили и званичници Европске уније и тражили да Понтина влада успостави демократију.

Како је наводи Франс прес, циљ владајуће коалиције премијера Понте је био да пре данашње одлуке Уставног суда о валидности референдума покуша да прикаже да је број грађана са правом гласа мањи од званичних података, како би то гласање било проглашено правоснажним.

За Басескуа је на председничким изборима 2004. године гласало 15,1 милион, 2009. 15,2 милиона, а сада, за његово смењивање, гласало је 7,4 милиона грађана. Представници Басескуове ПДЛ рекли су да "државни удар" није успео.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара