Читај ми!

Додик тражи оставку Лагумџије

Због гласања за резоулцију о Сирији у УН, српски представници траже смену шефа дипломатије БиХ Златка Лагумџије. Бошњачки представници тврде да је гласање за резолуцију раније договорено, док представници Републике Српске то демантују.

Криза у Сирији заоштрила је политичке односе у Босни и Херцеговини. Тражи се оставка министра спољних послова Златка Лагумџије јер је, без сагласности Председништва, од представника БиХ у Генералној скупштини Уједињених нација тражио да подржи резолуцију о Сирији. Тај потез умањује утицај српског народа у БиХ, оцењују у Републици Српској.

Иако на годишњем одмору, Златко Лагумџија тражио је од представника БиХ у Њујорку да подржи Резолуцију о Сирији. То је изненадило и његовог заменика, који је пре гласања саопштио да ће БиХ бити уздржана, као и чланове Председништва који по Уставу једини воде спољну политику државе.

Српски представници траже да Лагумџија поднесе оставку. Најављују покретање процедуре за његову смену и подношење кривичне пријаве због кршења Устава.

"Док се не разреши ова ситуација обустављамо све договоре шесторке", поручио је председник Републике Српске Милорад Додик, који је како преносе медији затражио од Златка Лагумџије да поднесе оставку.

Зелено светло за резолуцију о Сирији Златко Лагумџија је добио од председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"Мој посао као председавајућег јесте да артикулирам тај став. Ми смо заузели став у погледу Сирије кроз усвајање резолуције у октобру", рекао је Изетбеговић.

Међутим, српски члан Председништва БиХ Небојша Радмановић каже да трочлано Председништво никада није усагласило никакав став о Сирији.

Гласање у Уједињеним нацијама је још један доказ како функционише Босна и Херцеговина. Нема сагласности ни у унутрашњој ни спољној политици.

Неки, иронично, констатују да држава која не може да среди своје двориште, одлучује о судбини друге државе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије