Читај ми!

Лука Плоче ближа од Бара

Комбинат алуминијума у Подгорици извози алуминијум преко хрватске луке Плоче, а не преко Луке Бар. Црна Гора због тога губи милион и по евра годишње.

Због одлуке менаџмента Комбината алуминијума, који је у руском власништву, да своје производе извози преко луке Плоче, логистички ланац у Црној Гори на годишњем нивоу губи најмање милион и по евра, пишу подгоричке Вијести.

При томе, барска фирма "Контејнерски терминал и генерални терети" (КТГТ) има губитак од најмање 900.000 евра, док за још најмање 600.000 евра кратких рукава остају "Монтекарго", домаће шпедитерске куће и други партнери, тврде Вијестима искусни познаваоци спољнотрговинског пословања.

Управа Комбината алуминијума и њен партнер "Гленкор" одлучили су још у мају прошле године да алуминијум извозе преко луке Плоче у Хрватској, јер се боје да би због великих дугова неко од поверилаца могао да заплени алуминијум док у Луци Бар чека на утовар.

Ова одлука утицала је да извоз Црне Горе у Хрватску са прошлогодишња четири скочи на 47 милиона евра.

Због тога велики број црногорских предузећа има све мање пословање са Комбинатом алуминијума, коме је држава донедавно плаћала субвенције за струју и праштала део пореских дугова, а највише проблема имају "Контејнерски терминали", некадашњи део луке Бар.

У управи КТГТ су упознати са разлогом промене транспортне руте алуминијумских ингота из Подгорице, међутим, нико од контактираних чланова извршног менаџмента те фирме није желио да коментарише ову ситуацију, пишу Вијести.

"Неспорно је да од маја прошле године КАП не извози инготе преко гатова КТГТ. Што се ингота који се могу видети у луци тиче, реч је о транзиту из иностранства за купца у Србији преко Црне Горе", било је све што је речено из управе КТГТ.

На другој страни, извори подгоричког листа указују да швајцарски "Гленкор" инготе од КАП-а купује одмах након производње, у самој фабрици, што значи да они већ по напуштању фабричког круга нису власништво Комбината, већ иностраног купца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије