Читај ми!

Демократском фронту не одговара понуда СНП-а

Црногорски опозициони савез Демократски фронт поручује да му не одговара предлог коалиционог споразума који му је понудила СНП, али наводе да и даље држе отворена врата за наставак комуникације са том странком о заједничком наступу на парламентарним изборима.

Демократски фронт поручио је да му не одговара предлог коалиционог споразума који му је понудила Социјалистичка народна партија, чиме се наставља дилема да ли ће црногорска опозиција на изборима 14. октобра, наступити у једној или више колона.

Из Демократског фронта је, ипак, саопштено да и даље држе отворена врата за наставак комуникације са СНП-ом, као најјачом опозиционом странком, о заједничком наступу на парламентарним изборима.

Демократски фронт, за сада, чине Нова српска демократија и Покрет за промене, а на челу тог опозиционог савеза налази се бивши дипломата Миодраг Лекић.

СНП је предложила Демократском фронту заједнички наступ на парламентарним изборима у Црној Гори, али под условима које је одредила СНП.

У предлогу коалиционог споразума, који је понудила СНП, предвиђено је да Демократски фронт на заједничкој изборној листи има прво место на листи и још 40 посланичких мандата, док би СНП-у припало 40 посланичких места на изборној листи.

Главни одбор СНП-а оставио је Демократском фронту рок до 10. августа да се одреди о предлогу коалиционог споразума, а, у случају изостанка одговора, СНП ће на изборе наступити самостално.

Из Демократског фронта данас је саопштено да не постоји могућност прављење коалиције са тим опозиционим савезом, већ да би СНП само могла да се придружи Фронту.

Члан Председништва Демократског фронта Горан Даниловић рекао је да је прерано говорити и о расподели посланичких мандата, јер Фронт још није затворио врата за пријем осталих политичких субјеката.

Он је, у изјави медијима, додао да Демократски фронт, ипак, и даља отвара могућност за наставак комуникације са СНП-ом, као најјачом опозиционом странком, о заједничком наступу на парламентарним изборима.

С друге стране, чланице црногорске владајуће коалиције - ДПС и СДП раније су донеле одлуку о поновном заједничком наступу на парламентраним изборима.

Тако ће владајућа коалиција у Црној Гори наставити "политички брак", који траје већ 14 година. ДПС и СДП наступају у коалицији на изборима у Црној Гори још од 1998. године, а, према досадашњим коалиционим споразумима, ДПС-у је припадало 80 одсто функција у извршној власти, док је СДП имао петину тог колача.

Иако је у протеклом периоди између ДПС-а и СДП-а било варница, па и жешћим мимоилажења, чланице црногорске владајуће коалиције ипак су показивале политички капацитет да затворе унутрашње сукобе уочи избора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара