Читај ми!

Томпсон "за дом спреман"

Марко Перковић Томпсон публику на концерту у Чавоглавама поздравио поруком "За дом спремни". На концерту су истицана и усташка обележја. Полиција привела шест особа.

На концерту у Чавоглавама, родном селу певача Марка Перковића Томпсона окупило се око 70.000 људи, а полиција је ухапсила шест особа, три због усташких обележја, а три због кршења јавног реда и мира.

Полиција је синоћ пропустила да ухапси и Томпсона који је окупљене поздравио поруком "За дом спремни".

Прослава која се традиционално одржава на дан обележавања годишњице "Олује" и уласка хрватских снага у Книн почела је јуче после подне дефилеом бајкера и историјских хрватских јединица и спортским сусретима, а врхунац је био наступ Томпсона, певача Мате Булића и састава "Опћа опасност", као и некадашњег члана "Бијелог дугмета" Жељка Бебека, против чијег се наступа бунио део ветерана, тврдећи да је, наводно, одбио да пева борбену химну једне бригаде босанских Хрвата.

Због масовног ношења усташких ознака ранијих година, полиција је упозорила да је забрањено ношење транспарената увредљивог и непримереног садржаја, као и да је забрањено подстицање на мржњу по било којој основи.

Полиција је саопштила да ће фотографисати и снимати целу манифестацију, а у једном од шатора поставила је и свој штаб.

Како извештавају медији, због глади гостију страдао је велик број јагњади на ражњу.

"Полиција је имала нулту стопу толеранције на истицање симбола непримереног садржаја којима се потиче на верску и националну мржњу. Привели смо две млађе особе које су имале капе са словом 'У', једну млађу особу која је имала мајицу с натписом НДХ", изјавио је за Вечерњи лист Ивица Костанић из шибенско-книнске полицијске управе.  

"На једном штанду пронашли смо да се продају упаљачи с натписом 'Павелић поглавник' и капе ХОС-а за Дом спремни. Све смо одузели и против тих особа поднели прекршајне пријаве. Такође смо код једне млађе особе из Сплита пронашли и одузели 2,2 грама марихуане", рекао је Костанић.

Марко Перковић Томпсон је приликом изласка на позорницу нешто пре поноћи, публику поздравио са "За дом спремни", честитајући им Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранилаца.

Присутнима је поручио да их политичари не смеју делити и да се годишњице "Олује", осим у Чавоглавама, морају славити и другде у Хрватској.

Томпсон је поздравио "оне којима је направљена највећа неправда" и истакао хрватског генерала Анту Готовину, који је због ратних злочина за време и након "Олује" у Хагу правоснажно осуђен на 24 године затвора. Изразио је уверење да ће га наредне године видети у Чавоглавама.

Део публике његов наступ пратио је узвицима "За дом спремни", али полиција није реговала.

На једном од транспарената, посвећеном хрватском затворенику у Београду Вељку Марићу, писало је: "Вељко Марић, чекамо те, волимо те", известили су медији.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара