Читај ми!

Референдум о смени Басескуа

Слаб одзив бирача у Румунији на референдуму о смени председника Трајана Басескуа. До 17 сати гласало је само 26,89 одсто бирача, а да би референдум успео, потребно је да гласа најмање 50 одсто плус један од 18,3 милиона грађана са правом гласа.

У Румунији се одржава референдум о смењивању председника Трајана Басескуа коме је Парламент већ изгласао неповерење због прекорачења овлашћења и уплитања у послове владе и правосуђе.

Подаци показују слаб одзив грађана на данашњи референдума о смењивању суспендованог председника Републике Трајана Басескуа: до 17 сати гласало је само 26,89 одсто бирача.

По Закону о референдуму, председник може бити смењен само ако за то гласа 50 одсто плус један, а такав излазак бирача тешко да ће данас бити постигнут.

Све анкете показују да ће против Басескуа гласти више од 60 одсто Румуна који изађу да гласају, али то ништа не значи, јер одзив слаб.

Закон о смењивању председника државе, који има за циљ да то отежа, изгласала је већина око Демократске либералне партије (ПДЛ), а Басеску је потписао тај закон.

Нови Закон о референдуму је донет када је поверење грађана у председника Басескуа било врло мало и када су почели протести на којима се скандирало "Доле Басеску!" и захтевала његова оставка.

Због незадовољства грађана, Басеску је сменио владу Емила Бока и именовао владу Михаја Развана Унгуреануа, која је издржала 78 дана.

Потом је опозициона Социјал-либерална унија (УСЛ) освојила посланичку већину 27 априла, а 7. маја је формирана влада Виктора Понте.

Нова већина је покренула процедуру смењивања шефа државе, предвиђена Уставом, али уз обавезу да се то потврди референдумом. 

Европска комисија је оштро критиковала нову Владу и тражила да се референдум одржи по Басесковом закону, односно са кворумом 50 плус један одсто особа са правом гласа, да би се поштовала одлука Уставног суда.

Ово је први пут у Румунији када се гласа по том Закону, а у Европској унији такав закон постоји још само у Литванији. 

Басеску и његова Демокатска либерална партија (ПДЛ) су тражили да грађани не гласају на референдуму, да не би потврдили смењивање председника које сматрају "државним ударом".

Басеску и ПДЛ су то сугерисали и Бриселу који је одмах изразио "велику забринутост" за демократију у Румунији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара