Читај ми!

Велике смене на ХРТ-у

Око 40 уредника запослених на хрватској телевизији биће смењено одлуком новог руководства те куће, пише "Вечерњи лист". Седам уредника већ је смењено и замењено новим људима, а највеће промене десиће се у Информативном програму, наводи тај лист.

Одлуком новог руководства Хрватске радио-телевизије, 40 запослених на разним уредничким позицијама биће смењено или распоређено на нижа радна места, а седам од девет уредника већ је замењено новим људима, пише Вечерњи лист.

Таква масовна кадровска рокада на ХРТ-у не памти се током последње деценије, а судећи према реакцији смењених, могла би да се заврши новом ескалацијом конфликта на ХРТ-у. Вечерњи лист преноси изјаву једног неименованог смењеног уредника који се пита да ли је могуће да је баш свих 40-ак виших уредника на ХРТ-у неспособно.

"Неки сигурно јесу, али ни статистички није могуће да баш сви не ваљају, као што није могуће да су сви они који ће их заменити врхунски професионалци", рекао је бивши уредник истичући да су сви смењени, али на основу којих критеријума.

Иако је нова уредница Информативног програма Сања Миклеушевић-Павић од својих потчињених тражила и добила позиције на располагање, питање је да ли то има правну снагу, јер су места већине уредника формулисана кроз њихове уговоре о раду, а њихова измена је дуготрајна и комплексна процедура.

Деан Шоша, в.д. главног уредника ХТВ-а каже да је именовао само седам нових људи на позиције уредника програма или редакција, а од њих слободне руке за кадровске измене има само нова уредница Информативног програма.

Шоша је додао да нису смењени сви, јер су остали уредник образовног и религиозног програма као и уредница редакције за програм културе.

Највише измена очекује се у Информативном програму где би без својих позиција требало да остану бројни познати новинари пише Вечерњи лист, изостављајући податак да се ради о раније доведеним ХДЗ-овим кадровима на чији је рад и стручност било доста примедби у тој телевизијској кући али и у јавности.

Сања Миклеушевић-Павић одбацила је оптужбе о неселективном смењивању у њеном ресору, рекавши да нико није смењен.

"За разлику од мојих претходника никог нећу смењивати путем новина, нити ћу колеге постављати на тај начин. Мој је задатак вратити јавни садржај у ударни термин, а из програмског притвора вратити људе који су се бавили темама цивилног друштва, културе, уметности и школства и тога ћу се држати", изјавила је Миклеушевић-Павић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво