Читај ми!

Распуштена црногорска скупштина

Са 47 гласова "за" и 27 "против", посланици Скупштине Црне Горе распустили парламент, што је био предуслов за расписивање ванредних избора. Опозиција није подржала ту одлуку, наводећи да нема услова за демократске и слободне изборе. Избори ће, највероватније, бити одржани почетком октобра.

Посланици црногорског парламента, на предлог владајуће коалиције, одлучили су да распусте парламент, што је био предуслов за расписивање ванредних избора. Ванредни избори, ће се, највероватније, одржати почетком октобра.

Иницијативу о скраћењу мандата Скупштини Црне Горе подржало је 47 посланика Демократске партије социјалиста , Социјалдемократске партије и Бошњачке странке, док је 27 представника опозиције било против.

Посланици опозиције су навели да се не плаше избора, али су гласали против одлукео скраћењу мандата парламенту, јер сматрају да нема услова за демократске и слободне изборе.

Они су истакли да је пре доношења одлуке о расписивању превремених парламентарних избора требало обезбедити демократски амбијент као основ за праведну и поштену изборну утакмицу.

Посланици владајуће коалиције навели су да се Црна Гора налази пред значајним обавезама које произилазе из приступних преговора са Европскомунијом, због чега је потребно да влада и Скупштина у тај процес удју са пуним четворогодишњим мандатом.

Како су истакли, предстојеће европске обавезе захтевају да извршна и законодавна власт у Црној Гори буду у пуном мандату и капацитету.

Као главни термини за парламентарне изборе у црногорској јавности спомињу се 7. и 14. октобар.

Термин редовних парламентарних избора је пролеће наредне године.

Коначну реч о томе када ће одржани парламентарни избори даће шеф државе Филип Вујановић, пошто је његова уставна надлежност да одреди термин гласања, који се морају одржати у року од 60 до 100 дана од њиховог расписивања.

Вујановић је раније најавио да ће, када се распусти Скупштина Црне Горе  обавити консултације са представницима парламентарних странака о датуму избора, како би се покушало доћи до термина који свима одговара.

ДПС је раније саопштила да је постигла начелан договор са СДП-ом о новом коалиционом наступу на предстојећим парламентарним изборима.

Тако ће владајућа коалиција наставити политички брак , који траје већ 14 година.

СНП бојкотује изборе?

С друге стране, и даље је отворено питање опозиционог наступа на изборима, у једној или више колона, пошто најјача опозициона странка Социјалистичка народна партија још увек није донела коначну одлуку о том питању.

Остале опозиционе странке, Нова српска демократија и Покрет за промене преферирају заједнички наступ и у том циљу основале су Демократског фронта, који предводи бивши дипломата Миодраг Лекић.

СНП се, за сада, није изјашњавала о могућностима да се придружи Демократском фронту, већ је једино оценила да у овом тренутку не постоје фер и демократски услови за изборе и поручила да идеја бојкота представља крајњи, али легитиман корак, уколико се не обезбеде услови за слободне изборе.

Председник новоформиране Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић раније је најавио самосталан наступ те странке на предстојећим парламентарним изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво