Читај ми!

Бан Кимун посетио Поточаре

Генерални секретар Уједињених нација одао пошту жртвама Сребренице. Бан Кимун поручио да из Сребренице треба извући поуке и спречити нове покоље у свету.

Први човек Уједињених нација Бан Кимун посетио је меморијални центар Поточаре где је одао пошту жртвама из Сребренице.

"Морамо научити лекцију из Сребренице како бисмо спречили нове покоље у свету", поручио је Бан и поновио да су УН у јулу 1995. пропустиле да заштите Сребреницу.

Генерални секретар УН рекао је да за њега не постоји тужније место за посету од доласка у Меморијални центар Поточари.

"Овде стојим у тузи и жалости. Знам да је много мајки овде сахранило своје синове и изражавам им своје дубоко поштовање", рекао је Бан.

У пратњи генералног секретара Уједињених нација били су председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и вршилац дужности начелника општине Сребреница Ћамил Дураковић.

Изетбеговић је оценио да је Банова посета Меморијалном центру храбар поступак.

"Дошли сте да се суочите са оним што је резултат грешака и кукавичлука ваших претходника, јер према Резолуцији 1999 УН су признале грешку у Сребреници", рекао је Изетбеговић.

Генерални секретар УН је, на крају посете БиХ одржао конференцију за новинаре на аеродрому у Сарајеву, где је рекао да су у региону и даље присутни тешки и велики економски, политички и друштвени изазови које је потребно решити.

Упитан, да ли ће УН признати Косово, Бан је рекао да је статус Косова јасно регулисан Резолуцијом Савета безбедности УН 1244, али иако су многе земље већ признале Косово, за чланство је потребна препорука Савета безбедности, коју онда може да усвоји Генерална скупштина светске организације.

Бан Кимун је оценио и да је регион западног Балкана "на својеврсном путу правде, мира, помирења".

Генерални секретар УН је, у оквиру осмодневне турнеје по земљама Западног Балкана, осим Босне и Херцеговине, посетио и Словенију, Хрватску, Црну Гору, Србију, Македонију, БиХ, и Косово.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво