Читај ми!

Панда против брана на Неретви

Планиране хидроелектране на Требишњици и Неретви ће, уколико буду изграђене, драстично променити хидрологију и екологију области кроз које протичу, кажу у Светском фонду за заштиту природе. То би, кажу, проузроковало продор морске воде у делту Неретве и уништило пољопривредну производњу.

Светски фонд за заштиту природе упозорио је да би нови планови за изградњу хидроелектрана у Босни и Хрватској могли негативно да утичу на слив и делту Неретве, један од ретких мочварних хабитата у Европи.

Планирани пројекти имали би "драстичан утицај на хидрологију и екологију дате области, као и озбиљне последице по локално становништво у Хрватској и Босни", рекао је координатор те организације за Босну и Херцеговину Зоран Матељак.

"Према последњим плановима, из слива Неретве у слив Требишњице преусмеравала би се огромна количина воде, већа него што је цео проток Неретве у Мостару, што значи да ће предложени пројекти драстично утицати на хидрологију и екологију подручја с погубним последицама по локално становништво како у Хрватској, тако и у БиХ", истакао је Матељак.

Ти пројекти, како је навео, уколико се остваре, проузроковаће продор морске воде у делту Неретве и потпуни нестанак тамошње пољопривредне производње.

Представници Хрватске и Републике Српске су пре неколико дана договорили заједничку изградњу хидроелектране јачине 300 мегавата на реци Требишњици близу Дубровника.

Постоје планови за изградњу три хидроелектране на Неретви и Требишњици, две на југу Хрватске и једне у источној Босни, који угрожавају како "људе, тако и биоразноликост", нагласио је Матељак.

Изградња електрана би довела до засољавања земљишта, а у тој области око 20.000 људи живи од пољопривреде, посебно од узгоја мандарина, упозорава организација за заштиту природе.

"Без те воде, која би била употребљена за електране, Неретва је осуђена на катастрофу", нагласио је директор локалног пољопривредног предузећа, Небојша Јаковић.

Неретва, дугачка 225 километара, тече кроз Босну и улива се у Јадранско море на хрватској обали, стварајући делту од око 12.000 хектара богатог мочварног тла, које је дом бројних врста птица и риба.

Неретва и Требишњица заједно чине 40 одсто текуће слатководне воде у Босни и Херцеговини. Како се наводи из ове организације за заштиту природе Неретва је једна од највећих река која се улива у Јадранско море. 

Светски фонд за заштиту природе је упозорио да би изградња хидроелектрана уништила природни резерват Хутово Блато, један од највећих хабитата птица селица на Балкану, као и да би озбиљно утицала на популацију речних риба.

Ирма Поповић-Дујмовић из Средоземног програма Светског фонда за заштиту природе је упозорила да Хрватска, не бринући за опстанак и очување Неретве, планом крши осам међународних конвенција о заштитити светских природних вредности.  

Еколошка организација апеловала је на владе двеју земаља да паузирају планиране пројекте док не буде израђена заједничка стратешка студија о њиховом могућем утицају на околину.

У вези са тим проблемом, организација за заштиту природе ће се такође обратити Европској унији, чији члан Хрватска треба да постане 2013. године.

Мисија организације је да се заустави пропадање природне околине на планети, као и да се очува светска биоразноликост и промовише смањење загађења и расипање потрошње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије