Читај ми!

Самарас: Излазак из кризе до 2014.

Грчки премијер обећао да ће извући земљу из рецесије за 18 месеци, упркос прогнозама да ће економија те државе током године опасти седам одсто. Самарас најавио да ће тражити продужење рокова за смањење трошкова и реформе, што је кључни услов да Грчка добије неопходне зајмове из иностранства.

Антонис Самарас обећао је да ће Грчку извући из рецесије за 18 месеци, упркос прогнозама да ће економија те државе током године опасти седам одсто.

Грчки премијер је нагласио да ће "што пре буде могуће" са међународним кредиторима покушати да склопи споразум који ће за две године, односно до 2016, продужити рок за смањење трошкова и реформе, што је кључни услов да Грчка добије неопходне зајмове из иностранства.

Захтев за продужење рокова не поздрављају европске владе, а грчки кредитори су више него огорчени због одлагања и неиспуњавања обећања у Атини.

Премијер Грчке је посланицима из своје конзервативне Нове демократије рекао да његова коалициона влада мора да покаже да поштује и може да примени обавезе из пакета помоћи.

"Такође, показаћемо да су за достизање наших циљева неопходне промене, посебно онога што погоршава и продубљује рецесију. Сигурно, споразум који ће продужити рокове нешто је што ћемо тражити што пре буде могуће", поручио је Самарас.

Грчки премијер је истакао да би економија земље у током године могла да опадне више од седам одсто, чиме би укупни пад у последњих пет година био 20 одсто, али и да влада може да врати Грчку на стазу раста почетком 2014. године.

Самарас је, такође, рекао да су "неодговорни" страни политичари који јавно говоре да ће грчки програм мера штедње пропасти, наводећи да су они управо ти који "чине шта могу да Грчка пропадне".

Заменик немачке канцеларке Филип Реслер у недељу је упитао да ли Грчка може да испуни услове за добијање даље међународне помоћи, додајући да је идеја о њеном напуштању зоне евра "престала да буде страшна".

Представници ЕУ, ММФ-а и Европске централне банке почели су инспекцију грчког програма штедње, разговорима са званичницима Министарства финансија.

Очекује се и да председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо током недеље посети Атину и разговара са Самарасом.

Грчка, оптерећена великим дуговима, зависи од спасилачких зајмова европских партнера и ММФ да би одржавала виталне јавне сервисе и исплаћивала неопходне трошкове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије