Читај ми!

Завршена Маховљанска петља

Петља која ће спајати аутопутеве Бањалука - Градишка и Бањалука - Добој, чија градња ускоро треба да почне, пуштена у сабораћај. Председник РС Милорад Додик најавио нове пројекте у инфраструктури тог ентитета, који ће повезаће делове унутар РС, али и тај ентитет БиХ са регионом.

Маховљанска петља, један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској, пуштена је у сабораћај.

Председник РС Милорад Додик је, том приликом, поручио да у инфраструктури овог ентитета следе и други важни пројекти. Ти пројекти, рекао је он, повезаће делове унутар РС, али и тај ентитет у Босни и Херцеговини са регионом, првенствено спајањем са ауто путем Београд - Загреб.

Вредност уговорених радова на изградњи овог, како се сматра, најсложенијег пројекта путне инфраструктуре у РС износила је око 11,5 милиона евра, а додатни радови на клизишту још око 3,5 милиона евра.

Маховљанска петља, са укупном дужином саобраћајница од 7.360 метара, спајаће аутопутеве Бањалука-Градишка и БањалукаДобој, чија градња ускоро треба да почне.

Радови на изградњи петље трајали су дуже од две године, а изводили су их чешки конзорцијум "ОХЛ ЖС" из Брна и "Нискоградња" из Лакташа. У току радова утрошено је 30.000 метара кубних бетона, 40.000 тона асфалта, 600.000 метара кубних ископа и насипа.

На Маховљанској петљи, која заузима површину у пречнику од око 1,5 километара, изграђено је седам објеката, односно мостова и надвожњака, од којих је најдужи 580 метара, те друга обилазна рампа која прелази преко аутопута Бањалука - Градишка и спаја га са постојећим магистралним путем, а у будућности са аутопутем Бањалука - Добој.

Како су пренели бањалучки медији, председник РС је рекао да очекује да ће већ наредне седмице бити познате понуде за извођење радова на аутопуту Бањалука - Добој, а после жалбеног рока и неки извођачи радова за прву деоницу.

Према Додику, оптимистичне су најаве о сарадњи са Хрватском у градњи моста на Сави код Градишке, која би требало да почне у најскорије време.

"Очекујем и дефинитиван завршетак радова на превоју Чемерно. Очекује нас почетак изградње аутопута према Добоју. Већ су почели радови на изградњи две термоелектране и у Републици Српској, напорима које чинимо, обезбеђујемо довољно инвестиционих активности које развој Српске могу учинити стабилним и сигурним", нагласио је Додик.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије