Читај ми!

Лукшић: Избори на јесен

Парламентарни избори у Црној Гори биће одржани на јесен, најавио Игор Лукшић. Црногорски премијер уверен да ће влада на изборима обновити мандат. Још увек непознато да ли ће на јесен бити одржани и председнички избори.

Црногорски премијер Игор Лукшић изјавио је да ће парламентарни избори у тој држави бити одржани на јесен, као и да у владајућој коалицији још није било консултација о начину изласка на превремене изборе.

Лукшић је навео да је владајућа коалиција сада опредељена за стварање претпоставки да се на јесен, односно крајем септембра или почетком октобра, организују избори.

"Опредељени смо да на јесен организујемо изборе и да на тај начин искористимо један период вакуума када је у питању интензивирање преговарачког процеса са Европском унијом", рекао је Лукшић после обиласка Бара и Улциња, где је отворио више инфраструктурних објеката, поводом 13. јула - Дана државности Црне Горе.

Лукшић очекује да ће актуелна влада Црне Горе на изборима обновити мандат, како би онда са пуним ентузијазмом могла почети отварати преговарачка поглавља са ЕУ. У владајућој коалицији, како наводи, још није било консултација на тему начина учешћа на изборима.

Председник црногорске владајуће Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић рекао је раније да би било рационално да се у Црној Гори председнички и парламентарни избори одрже истовремено, на јесен ове године.

Он је поручио да је ДПС спремна за самосталан наступ на изборима, али је отворена и за коалиције како са досадашњим, тако и са новим партнерима.

Ђукановић се, за сада, није изјашњавао какве су његове политичке амбиције, односно да ли планира повратак на премијерску фукцију или мерка фотељу председника државе. Он је раније поручивао да је задовољан садашњим политичким статусом, али никада није у потпуности искључио могућност повратка на неку од највиших државних функција.

Опозиција ради на обједињавању снага пред изборе. Покрет за промене Небојше Медојевића и Нова српска демократија (НОВА) Андрије Мандића заложили су се за формирање Демократског фронта на чијем челу би био Миодраг Лекић, бивши министар иностраних послова Црне Горе и југословенски амбасадор у Риму.

Међутим, још се чека одговор најјаче црногорске опозиционе странке - Социјалистичке народне партије, која се није одредила према иницијативи за формирање Демократског фронта.

Коначну реч о томе да ли ће у Црној Гори на јесен ове године, уместо у редовном термину на пролеће наредне године, бити истовремено одржани председнички и парламентарни избори даће шеф државе Филип Вујановић, пошто је његова уставна надлежност да одреди термин гласања, односно одлучи да ли ће поднети оставку.

Превременим парламентарним и председничким изборима требало би да претходи одлука Скупштине Црне Горе о скраћењу мандата, као и пристанак Вујановића да се председнички избори одрже пре редовног рока.

Према Уставу Црне Горе, изборе за председника те државе расписује председник Скупштине, најкасније 120 дана пре истека мандата шефа државе и они се морају одржати у року од 60 до 90 дана од дана расписивања.

Када су у питању превремени парламентарни избори, потребно је да Скупштина претходно себи скрати мандат. Парламент то може урадити на предлог председника државе, владе или 25 посланика, након чега је на шефу државе да одреди датум одржавања избора у року од 60 до 100 дана од њиховог расписивања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара