Читај ми!

Помен српским жртвама у Сребреници

У оквиру манифестације "Петровачки дани", у Сребреници обележено 20 година од страдања 69 српских цивила и војника, 12. јула 1992. године.

Служењем парастоса код споменика настрадалим у два последња рата на Залазју код Сребренице, паљењем свећа за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и полагањем цвећа обележено 20 година од великог српског страдања у општини Сребреница.

Чланови породица погинулих, саборци, борачка и општинска делегација, састављена од српских представника власти, положиле су цвеће и запалили свеће за покој душа погинулих на Војничком гробљу у Братунцу, где је сахрањен највећи број настрадалих, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама, преносе медији у Републици Српској.

У цркву у Сребреници око 12.00 часова довезени су посмртни остаци 10 ексхумираних и идентификованих Срба, заробљених пре 20 година у борбама "прса у прса" на Залазју.

Опело је служио епископ зворничко-тузлански Василије, а потом су посмртни остаци сахрањени на Војничком гробљу у Братунцу, на породичном гробљу на Залазју, док ће скелети двоје убијених бити превезени и сахрањено у Србији, где им живе породице.

И даље се трага за још 12 Срба, који су нестали тога кобног дана. Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су изразили незадовољство радом Хашког трибунала, те Тужилаштва и Суда БиХ јер никога нису процесуирали за бројне масакре и злочине које су сребреничке муслиманске снаге починиле над Србима у последњем рату. Убили су око 1.500 српских цивила и војника, од којих су више од половине масакрирали.

На Залазју је и ове године поновљено да Борачка организација, породице и саборци неће одустати од правде и доказивања истине о српском страдању у овом крају.

Секретар општинске Борачке организације Милош Миловановић каже да правда мора бити достижна. "Без правде и истине о карактеру рата нема и не може бити помирења и суживота на овим просторима", истакао је Миловановић.

Правосудним органима у БиХ Миловановић је поручио да почну процесуирати злочине почињене над Србима уколико мисле да оправдају своје постојање и спрече њихово укидање и губљење радних места.

Да преживели и породице жртава тешко долазе до правде, упозоравају и у удружењу "Веритас".

"Тај процес тек треба да се отвори пуном снагом и оспособљени су на неки начин судови на овим подручјима и у Србији и у Хрватској и у бих да тај процес суде, међутим поступци за ратне злочине трају дуго, десетинама година", каже директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини започето на Ђурђевдан, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, на данашњи дан 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле. За тај, као ни за све друге злочине почињене над Србима у овом крају, још нико није одговарао.

До сада, за тај злочин, суђено је једино команданту муслиманских оружаних снага из Сребренице Насеру Орићу. Он је првостепеном пресудом Хашког трибунала 2006. осуђен на две године затвора, али га је жалбено веће Хашког трибунала две године касније ослободило, уз образложење да није доказана његова командна одговорност за те злочине.

Парастосом на Залазју завршен је шестодневни меморијални и културно-спортски програм "Петровдански дани" који су, поводом 20 година незаборава на петровданско страдање сребреничких Срба, организовали Борачка организација и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Црквена општина Сребреница.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара