Читај ми!

Подршка Самарасу

Грчка Скупштина изгласала поверење Самарасовој влади. Подржана прeмијерова декларација о приватизацији и подстицању привреде.

Трочлана коалициона влада премијера Антониса Самараса добила је ноћас подршку грчке Скупштине, чиме је прекинут период несигурности који је довео до организације избора два пута у мање од два месеца.

Више од половине од 300 посланика гласало је за Самарасову декларацију о приватизацији и подстицању привреде.

Гласање у грчком парламенту одржано је само неколико сати пре састанка министара финансија еврозоне у Бриселу, где је Грчка и даље на дневном реду.

Самарасова десна партија Нова демократија победила је на изборима 17. јуна али није освојила већину па је формирана коалициона влада са социјалистима Пасока, и малом Демократском левицом Димар. Коалиција може да рачуна укупно на 179 места у парламенту.

"Треба остати у еврозони, тако је одлучио грчки народ", рекао је премијер уочи гласања.

Самарас је рекао да поред различите политичке прошлости три коалициона партнера имају заједнички циљ, а то је да одрже земљу у еврозони и да је извуку из најдубље и најдуже рецесије, која је сада у петој години.

Грчка привреда ће, према предвиђањима, пасти за 6,7 одсто ове године, што је далеко више од званичне процене која барата бројком од 4,5 одсто.

Антонис Самарас се обавезао да ће наставити реформе које су садржане у другом плану помоћи земљи, и које су захтевали кредитори Грчке - Европска унија и Међународни монетарни фонд. Тај пакет помоћи и реформе које уз њега иду усвојени су у парламенту у фебруару, али је њихово спровођење прекинуто на више месеци, због изборне кампање.

Самарас је посебно говорио о поновном покретању великих програма приватизације државних предузећа и обећао да ће покушати кредиторе да убеди да продуже период "фискалног прилагођавања" Грчке за додатне две до три године, мада зна да то неће бити лако.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара