Читај ми!

Са заклетве на састанак

Одмах по полагању заклетву, нови грчки министар финансија Јанис Стурнарас разговарао са представницима Европске централне банке, Европске комисије и Међународног монетарног фонда.

Нови министар финансија Грчке Јанис Стурнарас (55) састао, у Атини, се представницима кредиторске "тројке", непосредно пошто је пред ТВ камерама положио заклетву и ступио на дужност.

Полагању заклетве у Председничкој палати присуствовао је и премијер Андонис Самарас (61), што је прво његово појављивање у јавности од пре две седмице када му је хитно, непосредно по формирању нове коалиционе владе, оперисано око.

Из строја су тада, због здравствених проблема, истовремено испали Самарас и првобитни министар финансија Василис Рапанос (65), који је колабирао уочи полагања заклетве и доспео у болницу. Неколико дана касније је саопштио да неће моћи да обавља функцију.

Нови министар финансија Стурнарас, такође угледни економиста, разговарао је са представницима Европске централне банке, Европске комисије и Међународног монетарног фонда, које су презадуженој Грчкој држави пружиле обимну финансијску помоћ.

На захтев кредитора, Грчка је увела оштре мере штедње - смањила је плате у државном сектору поривреде и пензије, а повећала порезе и увела многе друге рестриктивне мере.

Разгневљени Грци су потом на изборима од 6. маја окренули леђа двема највећим странкама које сматрају одговорним за кризу - социјалистичком ПАСОК-у и конзервативној Новој демократији, које су се смењивале на власти четири деценије.

Пошто се није могла формирати посланичка већина која би наставила да спроводи оштре мере штедње, избори су поновљени 17. јуна. 

Новоформирана већина, коју чине Нова демократија, ПАСОК и мала странка Демократска левица, која се раније отцепила од ПАСОК-а, подржава штедњу, али жели да се промене услови међународне помоћи.

Упркос мерама, Атина се и даље мучи да испуни фискалне циљеве на које је пристала потписивањем уговора о међународној помоћи, а стопа незапослености је у петој години рецесија премашила 22 је одсто.

Да ли ће Грчка успети да измени услове два своја пакета међународне помоћи, укупне вредности од 240 милијарди долара, зависи од процене кредитора. Немачка, највећи појединачни учесник у помоћи, више пута је поновила да се Атина мора држати договореног.

Званичници "тројке" ће се данас састати и са премијером Самарасом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво