Читај ми!

Пуховски наљутио ветеране

У Јасеновцу не би смела да се изводи хрватска химна, рекао политички аналитичар Жарко Пуховски на скупу посвећеном Блајбургу. Публика Пуховског засула салвама увреда а он узвратио речима да ускоро иде у пензију и да неће још дуго радити.

Политички аналитичар и професор Филозофског факултета у Загребу Жарко Пуховски изазвао је бурне реакције на скупу посвећеном Блајбургу када је рекао да у Јасеновцу не би смела да се изводи хрватска химна.

Округли сто одржан је у Удружењу војних инвалида Домовинског рата, који су испунили салу до последњег места.

Пуховски је рекао да је Блајбург био добро организован злочин и да Хрватска треба да га обележава, преноси хрватски Вечерњи лист.

"Не мислим, међутим, да место сећања треба да буде Блајбург, јер је њиме манипулисано, па се говори да су у највећем броју страдали Хрвати, али је истина да је тамо био велики број жртава Срба, Словенаца, Руса и Черкеза", рекао је Пуховски.

Он сматра да би место сећања требало да буде у Хрватској,  Марково поље у Сесветама или негде другде.

"Шта год одабрали, на том месту усташке униформе не смеју да буду забрањене, јер су и они међу жртвама, као што мислим да у Јасеновцу не сме да се изводи хрватска химна, јер су њоме свако јутро будили логораше", рекао је Пуховски и изазвао урнебес у дворани.

У усијаној атмосфери публика је Пуховског засула салвама увреда и узалудни су били сви напори организатора, пуковника Мирка Љубичића Швепса, да смири присутне.

Пуховски је, надглашавајући присутне, успео да каже да је и градска управа Дахауа после Другог светског рата одлучила да више никада неће истаћи немачка заставу, "што не значи да Дахау није у Немачкој, него да се исказује поштовање према жртвама".

Ветерани су на то реаговали још жучније и захтевали да се Пуховском одузме реч, уз образложење да више не сме да их вређа.

Пре него што је одустао од даљег говора, Пуховски је само узвратио: "Ако вам је за утеху, ускоро идем у пензију и нећу то још дуго радити", преноси Вечерњи лист.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво