Читај ми!

Муке и на вратима ЕУ

Иако је много узнемирујућих података о стању хрватске привреде, пад БДП-а, индустријске производње и потрошње и незапосленост од 18 одсто, премијер Зоран Милановић сматра да су министри заслужили одмор. Како се наводи, рад владе је углавном био у складу са обећањем да Хрватска неће трошити новац који не заради.

Прошло је шест месеци откако су у Хрватској власт преузеле социјалдемократе Зорана Милановића и дошло је време за први већи инвентар урађеног.

Хрватска влада је пригодним филмом обележила шест месеци рада и премијер Зоран Милановић сматра да су министри заслужили да оду на одмор.

Много је узнемирујућих података о стању хрватске привреде, као што су пад бруто домаћег производа, индустријске производње и потрошње и незапосленост од 18 одсто, али је рад владе углавном био у складу са обећањем да Хрватска неће трошити новац који не заради.

"Ми смо прва влада која је смањила буџет на расходованој страни. Оно што је нама циљ јесте одржати прорачун, значи одржати рејтинг Републике Хрватске из разлога што је Хрватска високо задужена земља", рекао је министар рада Хрватске Мирандо Мрсић.

Грађане су највише погодила поскупљења због повећања пореза на додату вредност са 23 на 25 одсто. Просечна плата покрива само око осамдесет одсто потрошачке корпе, а пензија и мање од 60 одсто.

Процењује се да дугове не може да врати од 10.000 до 30.000 хрватских грађана. Најављује се да ће презадужени као последње решење добити могућност личног банкрота.

Како истраживања показују просечан дужник је 41-годишњи Загрепчанин средње стручне спреме који дугује 2.300 евра.

Упркос замеркама на рад владе, међу којима је и она о недостатку социјалног дијалога, чини се да не треба страховати од изласка синдиката на улице.

"Ригидна штедња није донела добре резултате ни у неким другим земљама, већ се са тим мерама само још дубље тонуло", рекао је председник Независних хрватских синдиката Крешимир Север.

Стручњаци оцењују да хрватска привреда жуди за инвеститорима.

"Потребно је инвеститоре усмерити према индустријском сектору, а то се може једино учинити фискалним политикама, дакле порезним олакшицама, директним интеревенцијама, као што су то учиниле Чешка, Словачка и Пољска, које су давале велике подстицаје страним улагачима да сместе своје погоне на њиховој територији", рекао је економски аналитичар Дамир Новотни.

У ово време следеће године, Хрватска ће бити чланица Европске уније, али то ће се на привреду одразити тек 2014. Стручњаци саветују да до тада искористи сваки дан да ојача привреду, јер њена структура није најпогоднија за европско тржиште.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво