Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Руски ракетни удар на Одесу; Украјински дронови напали објекте запорошке нуклеарке

Рат у Украјини – 774. дан. Руска војска је извршила балистички напад на Одесу изазвавши разарања. Украјина је извела нападе дроновима на неколико насеља у Белгородској области. Такође, украјински дронови напали објекте нуклеарке у Запорожју 20 минута после обиласка инспектора ИАЕА.

Руски ракетни удар на Одесу; Украјински дронови напали објекте запорошке нуклеарке Руски ракетни удар на Одесу; Украјински дронови напали објекте запорошке нуклеарке

Не престају борбе на истоку Украјине. Украјински званичници саопштили су да је најмање осам цивила страдало, док је десет њих повређено у два руска напада на град Харков.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Олександр Сирски је рекао да град Часов Јар одустаје под украјинском контролом, иако га руске снаге нападају "и дан и ноћ".

Председник Володимир Зеленски, истовремено, изразио је наду да ће Конгрес САД одобрити помоћ његовој земљи, али да ће пристати на сваку врсту подршке, па и у облику зајма.

Са друге стране, Министартво одбране Русије навело је да је успешно одбило више украјинских напада дроновима изнад руских области.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, у међувремену, истакао је да се нада да ће земље Алијансе до јула пристати на петогодишње буџетирање Кијева, у укупном износу од 100 милијарди евра.

Шеф НАТО-а упозорио је да се Запад бори против "ауторитарног савеза", који чине Русија, Иран, Кина и Северна Кореја.

Наставља се наоружавање Украјине. Литванија је послала оклопне транспортере, али није прецизирала број пребачених оклопњака, док је Холандија обећала да ће током лета послати 24 борбена ловца Ф-16 Кијеву.

За то време, немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да ће се рат завршити када Владимир Путин повуче трупе из Украјине, али да ће ту одлуку руски председник донети тек када буде проценио да не може да победи на бојном пољу.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво