Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Кијев: У Мелитопољу елиминисана група руских војника; Москва тврди да одбија украјинске ракете и дронове изнад Белгорода

Рат у Украјини – 759. дан. У руском ноћном нападу "шахедима" оштећени су енергетски објекти у Дњепропетровској области и Запорожју. Једна особа је погинула у украјинском удару дроновима на Белгородску област, а у Самарској у Кујбишеву се запалила рафинерија нафте. Москва наводи да су руске трупе преузеле контролу над селом Красноје у ДНР.

Кијев: У Мелитопољу елиминисана група руских војника; Москва тврди да одбија украјинске ракете и дронове изнад Белгорода Кијев: У Мелитопољу елиминисана група руских војника; Москва тврди да одбија украјинске ракете и дронове изнад Белгорода

Руске снаге извеле су масовни напад ракетама и беспилотним летелицама широм Украјине, потврдиле су обе стране.

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да је испаљено 90 пројектила и лансирано 60 дронова, док национална полиција наводи да је најмање пет особа страдало, а њих 26 повређено.

Украјински званичници, такође, тврде да је погођена енергетска инфраструктура, те да је преко милион људи остало без струје, као и да је највећа хидроелектрана ван функције.

Копнена војска, у међувремену, саопштила је да Москва припрема 100.000 трупа за нову летњу офанзиву. Руско министарство одбране одговорило је да је талас напада изведен као одговор на украјинско гранатирање пограничних региона. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, истовремено, поручио је да је "специјална војна операција", након мешања Запада на страни Украјине, прерасла у рат. 

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да његова земља нема с ким да преговора од 21. маја, када истиче мандат украјинском председнику Володимиру Зеленском, што га чини нелегитимним.

Председник Европског савета Шарл Мишел, међутим, оценио је да је Европа у праву што јача одбрамбену готовост, истичући да се Брисел не плаши руских контрамера због замрзавања руске имовине. 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво