РАТ У УКРАЈИНИ

Напад на руско складиште нафте код Брјанске области; Русија извела више напада у Никопољском округу

Рат у Украјини – 695. дан. Украјински дрон који је оборен изнад руске Брјанске области пао на складиште нафте, наводе локалне власти. Са друге стране, Кијев је саопштио да је Русија извела више напада у Никопољском округу.

Напад на руско складиште нафте код Брјанске области; Русија извела више напада у Никопољском округу Напад на руско складиште нафте код Брјанске области; Русија извела више напада у Никопољском округу

Борбе се настављају у Доњецкој, Харковској и Запорошкој области, ка краснолиманском и купјанском фронту. 

Руске трупе одбиле су украјинске нападе у правцу Купјанска и Краснолиманска. Тврде да су преузеле контролу над насељем Веселoје у региону Доњецка.

Кијев, с друге стране, саопштава да је ситуација у правцу Купјанска напета, али да Оружане снаге Украјине успевају да задрже своје положаје.

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је Конгрес да брзо обезбеди додатну помоћ Украјини.

Реаговао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров и поручио да је немогуће разговарати о контроли нуклеарног наоружања са САД без узимања у обзир ситуације у Украјини.

Француска је саопштила да шаље шест хаубица "цезар" Украјини, и демантовала да има плаћенике у тој земљи.

Дан раније, руско министарство одбране саопштило је да су руске оружане снаге погодиле зграду са француским плаћеницима у Харкову, где је страдало најмање 60 војника и рањено више од двадесет, те позвало на разговор у Москву француског амбасадора Пјера Левија.

У међувремену се разговара о житном споразуму. Васил Боднар, украјински амбасадор у Турској рекао је да су у току "одређени преговори" у вези са иницијативом за извоз житарица уз посредовање УН која је угашена у лето 2023. године.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије