Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Кијев: Гранатирана Херсонска област, троје страдало; Преминуо руски новинар рањен у области Запорожја

Рат у Украјини – 638. дан. Три особе су страдале, а пет је повређено у руском нападу на украјинску Херсонску област, саопштили су локални званичници. Нови напад и на Запорошку и Дњепропетровску област, уништени инфраструктурни објекти, саопштио је Кијев. Руски председник Владимир Путин допутовао је у Минск, где ће бити одржан састанак Савета за колективну безбедност (ОДКБ). Приведен украјински агент који је спремао терористички напад, саопштила је Руска Федерална служба безбедности (ФСБ). Преминуо дописник телевизије Русија 24, рањен у области Запорожја.

Према информацијама Генералштаба Оружаних снага Украјине на Фејсбуку, руске снаге су извршиле јуришне нападе у правцу Купјан, на области Синковке, североисточно од Петропавловке и Ивановке у Харковској области, где је одбрана одбила 12 напада.

Наводи се да одбрамбене снаге Украјине настављају да држе позиције на левој обали Дњепра у Херсонској области.

Противваздухопловна одбрана Украјине оборила је 14 дронова "шахед" које су лансирале руске снаге.

Изнад територије Крима руски ПВО системи су уништили три беспилотне украјинске летелице.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се трупе те земље суочавају с "тешким“ одбрамбеним операцијама на деловима источног фронта, пошто је наступила велика зимска хладноћа.

Међутим, он је на Телеграму, додао да снаге на југу и даље спроводе офанзивне акције.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Русија спремна за преговоре о завршетку рата у Украјини, али да Кијев не жели да преговара о миру.

Путин је, како преноси Ројтерс, искористио свој говор на састанку Г20 да каже да је потребно размислити о томе како зауставити трагедију сукоба у Украјини. 

Мађарски премијер Виктор Орбан прети да ће блокирати кандидатуру Украјине за чланство у ЕУ и захтева пуну ревизију политике уније према тој земљи.

Европски лидери ће се састати 14. и 15. децембра како би разговарали о кандидатури Украјине за ЕУ.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије