Читај ми!

Украјински поморски дронови, од Одесе до Кримског моста

Украјинци су из петог покушаја успели успешно да употребе поморске дронове, који су у стању да на даљину од око 400 километара пренесу бојеву главу тешку 200 килограма. Ноћни напад смањио могућност откривања пловила. Прва четири напада пропала због кварова на дроновима и активности руске морнарице.

Украјински поморски дронови, од Одесе до Кримског моста Украјински поморски дронови, од Одесе до Кримског моста

Два украјинска дрона експлодирала су нешто након три часа после поноћи, што је руским снагама распоређеним око моста онемогућило да их на време открију и покушају да униште.

Свега два дана раније, два украјинска поморска дрона уништена су током напада на луку Севастопољ. Осим поморских, у овој акцији уоптребљено је и седам беспилотних летелица. Ипак, сав поморски саобраћај био је обустављен на неколико сати.

Три фактора показала су се кључним у досадашњим нападима украјинских поморских дронова – манварске способности, брзина пловила и слаба видљивост у време операција.

Серија напада украјинских поморских дронова

Прошле ноћи, два украјинска поморска дрона успела су да неопажено доплове до Кримског моста и озбиљно оштете коловоз, што ће имати озбиљне последице по снабдевање руских снага на линијама фронта.

Од почетка рата, Украјинци су у четири наврата покушали да изведу нападе поморским дроновима. Последњи пут крајем априла, када су на Севастопољ упућена два оваква пловила, од којих је један уништен ватром са руских бродова, док је други експлодирао без јасног објашњења.

Најжешћи напад регистрован је крајем октобра прошле године, када су Украјинци са девет беспилотних летелица и седам дронова покушали да нападну руске бродове укотвљене у Севастопољу, али без резултата.

Крајем марта, у близини ове луке уништена су три украјинска поморска дрона.

Нејасно је, међутим, да ли су у свим овим нападима употребљавани исти типови пловила.

Руски официри су, у међувремену, у неколико наврата упозоравали на потенцијалну опасност коју представљају украјински поморски дронови, пре свега због покретљивости и брзине.

"Ова пловима скачу преко таласа непрестано мењајући курс. Опасан су противник и треба озбиљно приступити дефинисању контрамера", рекао је у марту московској Правди руски капетан Максим Климов.

Најпознатији напад ове врсте извели су Хути крајем јануара 2017. године, када су тешко оштетили саудијску фрегату Ел Медина. Иако се првобитно сматрало да се ради о самоубилачком нападу, као што је би случај са америчким разарачем Кол неколико година раније, каснијим анализама утврђено је да је брод нападнут даљински вођеним глисером, односно поморским дроном.

Сви досадашњи напади украјинских дронова покретани су из луке Одеса, али је тактика временом мењана, па су после серије неуспеха обустављене акције по дневном светлу.

Суштински најважнији напади до сада извођени су пет и по метара дугим глисерима који аутономно могу да плове до 60 сати, или преплове око 400 километара. Способни су да понесу бојеву главу тешку око 200 килограма.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије