Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Подољак: Москва иранским дроновима напада украјинске градове; Небензја: Запад није изнео ниједан необориви доказ

Рат у Украјини – 498. дан. Руски ракетни напад на стамбени објекат у Лавову, погинуло шест особа, више од 30 рањено, саопштио је градоначелник Андриј Садовиј. Кијев тврди да Москва иранским дроновима напада украјинске градове и да је Украјина више пута позивала представнике УН да испитају оборене иранске дронове. Москва, са друге стране, одбацује те тврдње. Каже да Запад није изнео ниједан необориви доказ да Русија наводно користи иранске беспилотне летелице у Украјини. Белоруски председник Александар Лукашенко тврди да шеф паравојне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин више није у Белорусији, већ да је у Санкт Петербургу. Зеленски допутовао у Чешку.

Украјина и Русија међусобно се оптужују за планирање напада на Запорожје. Позивајући се на обавештајне извештаје, украјински председник Володимир Зеленски је рекао да Руси спремају "опасне провокације" у Запорожју - напад на нуклеарно постројење.

Москва, с друге стране, тврди да ће руске снаге спречити Украјину да изврши напад на нуклеарну електрану у Запорожју, који Кијев намерава да припише Русији.

Стручњаци ИАЕА, који се налазе у Запорошкој нуклеарној електрани (ЗНПП) у Украјини затражили су "додатни приступ, који је неопходан да би било потврђено одсуство мина или експлозива". 

Немачка је позвала обе стране да прекину војне акције близу нуклеарке и осигурају њен безбедан рад.

Истовремено, настављају се борбе дуж фронта. Руске области Курск и Белгород нашле су се током јучерашњег дана под ватром украјинских снага, тврди Москва.

Москва је саопштила и да је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) спречила "терористички напад" на енергетски објекат у региону Далеког истока, на острву Сахалину.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије