Читај ми!

...ИЗ ЧАСА У ЧАС...

Столтенберг: Мир могућ под украјинским условима; Москва тврди да одбија нападе на три дела фронта

Рат у Украјини – 480. дан. Дуж целе линије фронта воде се жестоке борбе. Украјина тврди да је уништила руско складиште муниције у Херсону. Са друге стране, Mосква тврди да успешно одбија украјинске нападе на три дела фронта. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да је мир могућ само под украјинским условима.

Дуж целе линије фронта у Украјини воде се жестоке борбе. Кијев наставља контраофанзиву у Запорошкој области на југу земље, док су руске снаге у суботу гађале околину Харкова, Херсона и Запорожје.

Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар тврди да украјинске снаге бележе "тактичке успехе" у контраофанзиви.

Делегација лидера афричких земаља, након посете Кијеву, допутовала је у суботу у Санкт Петербург, где су разговарали са руским председником Владимиром Путином о мировној иницијативи за решавање кризе у Украјини.

Путин је током састанка са афричким лидерима рекао да је Русија отворена за дијалог са свима који желе да успоставе мир, водећи рачуна о легитимним интересима свих страна.

"Отворени смо за конструктиван дијалог са свима који желе да успоставе мир на принципима правде и узимајући у обзир легитимне интересе свих страна", истакао је Путин и оптужио Кијев да одбија преговоре.

Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса рекао је да је време да Русија и Украјина почну мировне преговоре, као и да предлози афричке делегације нису у супротности са другим мировним иницијативама.

Председавајући Афричке уније Азали Асумани истакао је да догађаји у Украјини утичу и на Африку, због чега су афрички лидери и одлучили да изађу са мировном иницијативом.

У Белорусију је стигао први контингент тактичког нуклеарног наоружања.

Председник САД Џозеф Бајден каже да је одлука Русије да распореди нукеларно оружје у Белорусији крајње неодговорна, али истиче да није спреман да олакша Украјини улазак у НАТО. 

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије