Читај ми!

Немци поново "открили угаљ", Европа убрзано прави залихе пре него што ембарго ступи на снагу

Ембарго на руски угаљ, окосница петог бриселског пакета санкција, донет у априлу, ступа на снагу средином августа. Ипак, неке чланице, међу којима је Немачка, одлучиле су да ће рампу на руски угаљ ставити већ у понедељак. У страху од потпуног прекида дотока руског гаса, Европа убрзано прави залихе угља. Термолектранама се продужава рад, а због велике тражње цене угља су рекордне - премашују 400 евра.

Немачка је 40 одсто потреба за угљем покривала увозом из Русије. Ретка су стоваришта где грађани још могу купити угаљ, јер је тај енергент до ове године био заборављен.

У Лајпцигу кажу да су Немци "поново открили угаљ" - протеклих месеци је јагма.

"Захтеви су се утростручили. Телефон никада није тих. То је лудило. Разумљиво, сви су уплашени. На срећу, већина људи је у кућама задржала пећ на угаљ. Мислим да је то сигурнија, а и даље јефтинија опција од нафте и гаса", каже Инго Енгел, трговац угљем у Лајпцигу.

Прошле године Европска унија је из угља обезбеђивала 15 одсто електричне енергије, а петину тог енергента је увезла из Русије.

Протеклих месеци, морске и речне луке претрпане су теретним бродовима са руским угљем који се даље траспортује до термоелектрана широм Европе.

Пољска још у априлу престала да увози руски угаљ

Пољска је још у априлу престала да увози руски угаљ, а око 80 одсто струје добија из термоелектрана, па залихе убрзано пуне.

"Почев од марта, па априла и јуна, ми сакупљамо угаљ из многих земаља широм света. Недостаје нам угаљ који обезбеђује грејање из топлана и пре свега за скоро три милиона домаћинстава која се греју на угаљ", каже премијер Пољске Матеус Моравијецки.

Иако од августа Европска унија званично обуставља увоз руског угља, стручњаци сматрају да ће га неке земље увозити бар још 90 дана, док не истекну дугорочни уговори.

"Руски стратешки задатак је да Европа настави да купује фосилна горива - нафту, гас и угаљ. Све што Европа има - у смислу декарбонизације, алтернативних извора енергије, водоника, ветра, сунца - носи изазове, директне претње или ризике за руску стратегију", објашњава економски и енергетски стручњак Михаил Крутихин.

Због недостка енергије, прогнозе показују да ће и производња угља и електричне енергије из угља, најмање до 2027. године, наставити да расте.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво