Читај ми!

Разговарали Блинкен и Лавров, очекује се да три брода натоварена житом исплове из луке Черноморск 

Сто педесет шести дан рата у Украјини. Москва и Кијев пребацују одговорност за напад на затвор у Доњецкој области у коме је, према руској страни, погинуло најмање 40 ратних заробљеника. Украјински председник Володимир Зеленски поручује да је његова земља спремна да покрене извоз жита из црноморских лука. Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров разговаро је са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном. Очекује се да ће три брода натоварена житом данас испловити из украјинске луке Черноморск у оквиру имплементације споразума о храни.

Експлозије су се чуле у Кијевској области, а украјинске власти тврде да су ракетирани су Николајев и Харков. Руси мењају тактику и масовно распоређују снаге у Херсону и Запорожју.

Захуктава се украјинска контраофанзива за поновно заузимање Херсонске области. Ракетама дугог домета, које су испоручили Американци, уништили су кључни мост према граду Херсону и оставили хиљаде руских војника код реке Дњепар.

Кијев позива становнике Донбаса на евакуацију. Заменица украјинског премијера Ирина Верешчук рекла је да они који остану "ризикују да буду без струје, воде, хране и медицинских залиха, грејања и комуникација".

Из Стејт департмента саопштили су да је из Москве прихваћен захтев да Ентони Блинкен и Сергеј Лавров телефоном разговорају о могућности размене руског држављанина Виктора Бута за кошаркашицу Бритни Гринер и бившег маринца Пола Вилана.

Са друге стране, из руског Министарства спољних послова навели су раније да ће се Лавров одазвати кад буде имао времена, додајући да му је распоред пун.

Aмбасада Украјине у Бејруту саопштила је да је сиријски брод под санкцијама САД пристао у северну либанску луку Триполи са јечмом и пшеницом за коју тврди да су је руске трупе украле из украјинских складишта.

Због дискредитовања руске војске, руски суд је одредио новчану казну од 820 долара за телевизијску новинарку Марину Овсјаникову.

Она је у марту протестовала директно у програму руске државне телевизије против напада на Украјину, носећи транспарент с антиратном поруком.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво