Читај ми!

Кијев позива становнике Донбaса на евакуацију; Орбан: Неће бити мира у Украјини без промене стратегије

Сто педесет пети дан рата у Украјини. Кијев наводи да су експлозије одјекнуле у предграђу престонице и да су гранатирани Николајев, Харков и Черниговска област. Настављају се борбе у Херсонској области. Руска војска тврди да је преузела контролу над највећом термоелектраном у Донбасу – "Угљегорском".

Москва и Кијев се међусобно оптужују за ракетирање градова и инфраструктуре. Кијев оптужује Москву за још један ракетни напад на Одесу. У међународним круговима спекулише се да је реч о покушају Русије да угрози истанбулски споразум – Москва демантује.

Украјинска морнарица потврдила је у среду да су почели радови у три украјинске црноморске луке ради припреме за наставак извоза житарица

Велика Британија тврди да такозване руске мете – украјински брод и пројектили "харпун", нису били у црноморској луци пре напада. Руси пак наводе друге мете.

Москва упозорава да би напади Украјинаца код нуклеарне електране "Запорожје" могли да имају последице и ван региона. Кијев одговара да ће узвратити на све провокације.

Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да Москва ценама гаса "терорише" Европу, те је још једном позвао Европску унију да пристане на строже санкције Русији.  

"Гаспром" и "Сименс" се узајамно оптужују за застој испоруке турбине за гасовод "Северни ток 1". 

У Истанбулу је отворен заједнички Координациони центар за праћење спровођења споразума о извозу прехрамбених производа из Украјине. Турска и Уједињене нације очекују од Кијева и Москве да се придржавају уговорних обавеза, док председник Зеленски тврди да Русија ценама гаса терорише Европу. 

У тек отвореном Координационом центру за извоз прехрамбених производа у Истанбулу, министар одбране Турске најављује да се настављају припреме за полазак првих бродова са житом из украјинских лука.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво